Alzheimer hastalığı olarak bilinen demansı olan kişiler arasında hafızayı etkileyen son zamanlarda hatırlayamama ile başlayan; zamanı ve yeri hatırlayarak, günlük yaşam kalitesinin yüzde 5 oranında bozulmasına bağlı genetik bir özelliği harmanlayarak tedavi edilebilen, iyileşmesi tek başına sağlanamayan bir hastalıktır. Bunama, zihin kaybı demektir. Alzheimer hastalığı demans tanımının yüzde 66’sını oluşturuyor.
Alzheimer Nasıl İlerler?
Hastalık sürecinde hafif kişilik değişiklikleri, uyku bozukluğu, aşırı hareketlilik, depresyon oluşabilir. Uyku bozukluğunun en yaygın nedeni zayıf uyku düzenidir. Çoğu hasta zamanlama duygusunu kaybeder ve uyku zamanının geldiğini fark etmez. Yatakta kısa bir süre kaldıktan sonra kalkarlar. Hastanın gün içinde uyumasını önlemek ve düzenli saatlerde yatmasını sağlamak uygundur.
Alzheimer başlangıçta depresyon ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle hem depresyon hem de Alzheimer hastalığı tedavi edilmelidir. Alzheimer hastalarının sorun yaşaması doğaldır. Hastaya güven verilmeli, gün içinde rutin bir program hazırlanarak zihni bu konulardan uzaklaştırılmalıdır.
Bu durumu tetikleyen nedeni ortadan kaldırmak gerekebilir. Alzheimer hastaları genellikle ileri evrelerde rüyalar görürler. Ölen akrabalarının yanında olduğunu, onlarla konuştuğunu ve yardım istediğini söylüyorlar. Çocuklarını tanımıyor veya karıştırmıyorlar. Kendilerine kötülük yapacaklarından korkuyorlar. Alzheimer hastalarında ileri evrelerde idrar kaçırma sık görülür. Uyanıkken hastayı 2 saatte 1 kez tuvalete götürmeniz tavsiye edilebilir. Gece uygun olmalı, yatak-giyim düzeni sağlanmalıdır.
Alzheimer Neden Olur?
Son zamanlarda, umursamadığınız unutkanlıkla ilgili sorunlar yaşıyorsunuz, zaman ve yer kavramıyla ilgili zorluklar yaşıyorsunuz ya da konuşurken kelimeleri bulmakta zorluk çekiyorsanız Alzheimer riski altında olabilirsiniz. Ölüme yol açabilecek ciddi durumlara yol açan Alzheimer hastalığı, erken teşhis ve bilinçli bir yaklaşım sayesinde yavaşlatılabilir.
Alzheimer, hastaların büyük çoğunluğu 65 yaşın üzerinde olmasına rağmen yaşlanmanın sonucu olan bir durum olarak tanımlanmamıştır. Bu hastalığı olan kişilerin yüzde 5’i yaklaşık 40-50 yaşlarındadır. Bu gruptakilere “erken başlangıçlı Alzheimer hastaları” denir. Alzheimer hastalığı ilerleyicidir ve zamanla kötüleşir. ABD’de 6. sırada olan bu önemli bir ölüm nedenidir.
İlerleyen yaş, aile öyküsü ve genetik yatkınlık gibi Alzheimer hastalığı ile ilgili yeri doldurulamaz faktörler vardır. Hastalık 65 yaşından sonra sıklaşır ve oran her 5 yılda bir iki katına çıkar. 85 yaşından sonra, neredeyse yüzde 50’lik bir frekansa ulaşır. Diğer bir risk faktörü, ailede bir veya daha fazla Alzheimer hastası olmasıdır. Günümüzde Alzheimer hastalığının genler ve diğer risk faktörleri arasındaki karmaşık etkileşimlerin sonucu olduğuna inanılmaktadır. Dekapitasyon ve Alzheimer hastalığı arasında paralellikler bulunmuştur. Ek olarak, kalp sağlığının Alzheimer hastalığı ile yakın bir ilişkisi vardır. Kalp tarafından pompalanan kanın yüzde 20-25’i beyin tarafından kullanılır. Kalp ve damar sağlığını etkileyen yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve yüksek kolesterol düzeyleri de bu konuda önem kazanmaktadır.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.