Vücudumuzun en hassas bölgelerinden biri olan burun, çeşitli nedenlerle kanayabilir ve burun kanaması gözlenebilir. Her yaş grubunda gözlenebilen burun kanamasının başlıca nedeni, burunun pek çok kılcal damara sahip olmasıdır.
Sıklıkla görülen burun kanaması genellikle endişe edilecek boyutta değildir. Ancak sıklıkla tekrar eden ve durmayan burun kanaması dikkat edilmesi gerekenlerdendir.
Burun Kanaması Nedir?
Burun kanamasında burnun içerisindeki herhangi bir bölgenin kanamasıyla meydana gelir. Çok hızlı bir şekilde kanama durdurulamaz. Çünkü bu kanın durdurulması için kas dokunun olması gerekmektedir. Burunda bu kas doku bulunmadığı için kendi kendine kanamanın durması uzun zaman alır.
Burun damar bakımından en zengin organlardan birisidir. Yüzeyel kan damarlarınca zengin olması da kanama riskinin daha yüksek olmasına neden olmaktadır.
Burun kanaması sistemik ve lokal sebeplerden meydana gelebilir. Lokal sebepler, burundan kaynaklı bir sebepken, sistemik sebepler ise vücutta oluşan bir problemin sonucu olarak burnun kanaması anlamına gelmektedir.
Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir?
“Burun kanaması neden olur?” sorusu, burun kanamasını birden fazla kez yaşayan insanlar tarafından, cevabı merak edilen sorulardandır. Özellikle kış aylarında daha sık gördüğümüz burun kanamasının başlıca nedeni kuru havadır. Kuru hava nedeniyle, burun zarları da kurur ve hassas bir hal alır. Bu da damarların çatlamasına neden olur.
Buruna alınan darbeler ve oluşan yaralar da burun kanamasına neden olmaktadır. Darbe sonucu oluşan kırıklar şiddetli kanamalar oluşturabilir. Aynı zamanda burun eğriliği de kanama nedenlerindendir. Çünkü burnun eğik olması bir kısmın daralmasına neden olur. Burnun daralması da alınan havanın daha zor alınmasına ve bu nedenle de kanamaya yol açar.
Kandaki pıhtılaşma sorunları burun kanaması için nedenlerden biridir. Burun kanaması gerçekleştiği andan itibaren oluşması gereken pıhtı, bazı hastalıklarda ya çok az oluşur ya da hiç oluşamaz. Bu nedenle de oluşan kanamayı durdurmak oldukça zordur.
Burun kanamasının nedenlerinden bir diğeri ise K vitamini eksikliğidir. K vitamin vücutta kanın koagüle olmasından sorumlu bir vitamindir. Yetersizliğinde ise burun kanaması gözlemlenebilir.
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Hafif kanamalarda ve rahatsızlığın olmadığı durumlarda evde burun kanaması kontrol altına alınabilir. Bu kanamanın durması birkaç saniyede ya da birkaç dakikada olmalıdır. Burun kanamasında ilk yardım önemlidir.
Burun kanamasında en sık yapılan yanlışlardan biri, burun kanaması olduğunda kafanın geriye atılmasıdır. Geriye doğru kafanın uzatılması, kanın durmasını değil, kanın genize doğru akmasına neden olmaktadır. Bunun yerine baş hafifçe önü eğilmeli ve kanın durması beklenmelidir.
Burun kanaması için uygulanabilen bir diğer yöntem ise soğuk su yardımıyla burnun temizlenmesidir. Soğuk su damarları daraltarak kanamayı yavaşlatmada etkili bir yöntemdir. Ancak soğuk su yerine buz ya da tampon ile müdahale yapılmamalıdır.
En etkili yöntemlerden bir diğeri ise burun kemiğinin altından olacak şekilde parmaklarla baskı uygulamaktır. Bu sayede pıhtı oluşması engellenir. Bu yöntemi 5 dakika boyunca uygulamak gerekmektedir. Bu uygulama sonunda kanama eğer devam ediyorsa soğuk suyla burnu temizleyip tekrar 5 dakika baskı uygulanmalıdır.
Sağ Burun Kanaması ve Sol Burun Kanaması Neden Olur?
Burun kanamalarında kısmen de olsa belli bir bölgenin kanaması gözlemlenebilir. Bunun nedeni ise kanamanın olduğu bölgedeki damarların daha ince ve daha hassas olmasından kaynaklanıyor olabilir. burun damarlarında oluşan çatlaklar da kanamanın sık ve tek bir bölgede olmasına neden olabilir.
Burunda olan eğriler de burun kanamasının tek yönlü olmasına neden olabilir. Bunların dışında tek bir tarafın güneş ışığına daha çok maruz kalması damarların genişlemesine ve bu sebeple de kanamaya neden olabilir.
Burun Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Burun kanaması sık sık görülen kişilerin sorduğu sorulardan biri “Burun kanaması nasıl geçer?” sorusudur. Evde uygulanabilecek yöntemlerin dışında, eğer sık ve şiddetli kanamalar mevcutsa bir uzmanın desteği gerekmektedir.
Bu yöntemlerde ise kanamanın oluştuğu bölgenin tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit edilen bölge için çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. En sık kullanılan yöntemlerden biri kimyasal koterizasyondur. Kanama olan damarlar kimyasal yardımıyla yakılmaktadır. Bir diğer yöntem ise elektriksel koterizasyondur. Bu yöntemde de elektrik yardımıyla kanamaya neden olan damarlar yakılmaktadır.
Burun kanaması sık ve şiddetli şekillerde ise kesinlikle bir uzman desteği alınmalı, gerekli müdahalelerle burun kanamasının önüne geçilmelidir.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.