Dil Nasıl Öğrenilir?
Dil öğrenme yöntemleri, hızla değişen ve gelişen dünya düzeninde ulaşılması önem arz eden konulardan birisidir. Özellikle zaman problemi yaşayan birçok insanın hızlı bir şekilde dil öğrenmesi gerektiği düşünüldüğünde, daha önce başarı gösteren öğrenme yöntemlerine başvurulduğu gözlemlenmektedir. Ancak bu yöntemler arasında kişinin kendi kültür, seviye ve hedefleri doğrultusunda yer alan yöntemlere başvurması gerekmektedir. Kişi, dil öğrenme yöntemlerini uygularken Bu üç başlığı önce kendi içerisinde özümsemeli ve buna göre hareket etmelidir. İlk olarak kendi kültür şartlarına uygun bir şekilde yer alan dil öğrenme yöntemlerini seçmelidir. Bu yöntemler, eğer kişi bulunduğu coğrafya üzerine hareket edecek ise o alanla alakalı olmalıdır. Fakat diğer coğrafyaları tanıma isteği veya orada iş imkanı gibi alanlar üzerine ise kişi o doğrultudaki dil öğrenme yöntemlerine başvurmalıdır.
Dilin yapısına ek olarak kullanım alanlarındaki yer alan doğal farklılık, kişinin coğrafi farklılıkları göz önünde bulundurması gerekliliğini sağlayacaktır. İkinci olarak ise bireyler kendi seviyelerinin farkında olmalı ve eksik olan noktalar üzerine çalışmalar yapmalıdır. Bu çalışmalar, dil bilmenin farklı seviyelerinde var olma, etkinlik gösterme ve devamlılık sağlama olarak yer almaktadır. Diğer önemli başlıkta ise hedef yer almaktadır. Diğer başlıkların özünü oluşturan ve dil öğrenme yöntemlerinin temelini oluşturan hedef kısmı, kişinin dil öğrenme amacını belirleyen, bu bağlamda hareket ettiren ve dil öğrenme yöntemlerinin rotasını oluşturan bir unsurdur. Bu üç önemli unsurun doğru bir şekilde incelenmesi ve anlaşılması gerekmektedir.
Kültür
Kültür, dil öğrenme yöntemlerinin kalıcı hale gelmesindeki önemli etmenlerden birisidir. Kişinin kültürel olarak dil öğrenme yöntemlerine başvurması, kendi ilgi alanlarını içeren dil faaliyetleri içerisinde bulunmasını da sağlamaktadır. Böylece kişi, daha akılda kalıcı bir şekilde dil öğrenmektedir. Örneğin müzikle uğraşan bir kişi, müzik kulağına sahip olması durumu ile beraber dinleme üzerine olan dil pratiklerini daha düzenli ve hızlı bir şekilde yapabilmesine olanak sağlamaktadır. Aynı şekilde yeteneği resim veya tasarım üzerine olan bir kişinin dil bilgisini içeren görsel ifadeleri anlaması daha kolay halde yer almaktadır. Kişi kendi ilgi ve yeteneklerine yönelik dil öğrenmesi ile diğer kültürlere de ulaşması daha hızlı hale gelmektedir. Kişinin kendisine yakın olan bir kültürdeki dili öğrenmesi, o dili hızlı bir şekilde öğrenmesine olanak sağlayacaktır. Kişinin önce kendi ilgi alanları ve yetenekleri üzerine dil becerisi kazanması, daha sonra yer alan aşamalara geçişine de zemin hazırlamaktadır.
Seviye
Seviye, dil öğrenme yöntemlerinde planlama unsurunu oluşturmaktadır. Kişinin kendi seviyesini bilmesi, bu seviyeye uygun bir şekilde dil öğrenme yöntemine başvurması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Ücretli veya ücretsiz olarak başvurduğu dil paketleri ve kursları, kişinin seviyesine uygun bir şekilde olmalıdır. Ancak bu duruma ek olarak uygun seviyenin işleyişi de önem arz etmektedir. Bu işleyiş, kişinin öğrenme becerisinin sadece süre olarak tamamlanması değil öğrenme becerisinin artmasına yönelik olmalıdır.
Alınan dil kurslarının belirli bir sürede bitmesi, dil öğrenme yöntemleri arasında yer almamaktadır. Bu durum, dil öğrenme yöntemlerine ulaşma ve uygulama konusunda yapılan hatalar arasında yer almaktadır. Bu hata beraberinde öğrenme becerisi yerine ezbere başvurmak, üst üste çok fazla kurs vb. aktivitelerin uygulanmasıyla yanlış olarak uygulanan yöntemlerin devamı gibi zincirleme hatalara başvurulduğu görülmektedir. Unutmamak gerekir ki dil öğrenmek emek, zaman ve beceri isteyen bir durumdur. Bu durum, kişinin kendisini tanıması ve bu doğrultuda yer alan seviyesine göre hareket etmesini içermektedir.
Hedef
Hedef
dil öğrenme yöntemlerinin özünü oluşturan ve aynı zamanda diğer başlıkları da kapsayan bir unsurdur. Bu unsur, kişinin dil öğrenme amacını diğer konulardan öncelikli olarak belirlemesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyin dil öğrenme yöntemlerini kendi amaçları doğrultusunda belirlemesi, öğrenme becerisini kalıcı olarak sağlaması ve ulaşmasını istediği noktalara erişim sağlaması gibi yönlerden dolayı hedef belirlemek önem taşımaktadır. Bu önem doğrultusunda, kişi hedeflerini belirlemeli ve ek olarak ilerleme safhalarını da oluşturmalıdır.
Hedef kısmı tüm bu bahsedilen durumlara ek olarak dil öğrenme yöntemlerinin aşamalarını da oluşturmaktadır. Örneğin belirlenen hedef, akademik bir öğrenme durumunu içeriyor ise bu doğrultuda yer alan akademik ifadelerin öğrenilmesi, okuma ve dinleme becerilerinin kazanılması gerekmektedir. Seyahat amaçlı bir dil öğrenme isteniyorsa bu amaç içerisinde yer alan günlük konuşma ve seyahat edilecek coğrafyalardaki ifadelerin öğrenilmesi gibi yollara başvurulmalıdır. Hedefin belirlenmesi bu sebeplerden dolayı dil öğrenme yöntemlerinin en önemli parçası olarak yer almaktadır.
Sonuç
Sonuç olarak dil öğrenme yöntemleri; kültür, seviye, ve hedef gibi üç temel başlığı içermektedir. Bireyler bu başlıklar üzerinden bir plan yapmalıdır. Kültür noktasında kişiler öğrenmek istediği dilin kültürünü öğrenmeye yönelik yöntemlere başvurmalıdır. Aynı zamanda kendi kültürüne benzer kültürdeki dilleri öğrenmesi de daha kolay halde yer almaktadır. Ek olarak seviye kısmı, kişinin kendi bilgi ve birikimlerini tanımlaması ve bu tanımlar arasında eksik olan alanların geliştirilmesini içermektedir. Seviyeye uygun bir şekilde hareket edilmesi, bireylerin belirlediği plan doğrultusunda da hareket etmesine olanak sağlamaktadır.
Bu olanak ile beraber dil öğrenme yöntemlerinin zeminin oluşturan hedef kısmı, daha ulaşılabilir hale gelmektedir. Hedefe uygun olarak belirlenen ve tercih edilen her metot, başarı getirmektedir. Elbette bu başarı zaman dönütler olarak farklılık göstermektedir. Ancak hedefe uygun olarak hareket etmek, diğer aşamaların da doğru bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. Aşamaların doğru bir şekilde tamamlanması, dil öğrenme yöntemlerinin de doğru bir şekilde uygulanmasını ve başarı getirmesini doğal olarak sağlamaktadır.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.