Diyabet Hastalığı Tedavisi
Diyabet hastalığı, çoğumuzun bildiği isimle şeker hastalığı vücudumuzun yeterli miktarda insülin üretememesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu rahatsızlık herhangi bir cinsiyet, yaş ya da kültür ayırt etmez. Şeker hastalığı, ciddiye alınması gereken ve ölümcül etkileri olan bir hastalıktır.
Şeker hastalığı günümüzde oldukça yaygın bir rahatsızlık olarak görülmekte. Bu hastalığın tam ismi Yunanca’da şekerli idrar anlamına gelen diabetes mellitustur. Yazımızda sizlere diyabet hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır sorularına yanıt bulacağız.
Diyabet Hastalığı Belirtileri
Diyabetin hasta bedeninde ortaya çıkış şeklinin farklı olması, farklı diyabet türlerini oluşturmuştur. Diyabet hastalığı belirtileri temelde üçe ayrılır. Normalden fazla yemek yeme isteği, sık sık tuvalet ihtiyacı yaşanması, ağızda kuruluk yaşanmasıdır. Diyabetin türü, otoimmün olup olmamasına göre (bağışıklık sisteminin yanlışlıkla normal vücut dokularına zarar vermeye başlaması durumu) değişir.
Diyabet otoimmün ise tip 1 diyabet; değil ise tip 2 diyabet türünden bahsedilir. Tip 1 diyabet türünde pankreasta bulunan ve insülin üretimi yapan hücrelerin zedelenmiştir. Genelde bu tip diyabetin sebebi yüksek oranla genetiktir. Genellikle gençler ve çocuklarda rastlanan bir tür olması nedeniyle ‘juvenil diyabet’ (gençliğe ait olan diyabet) adını almıştır.
Tip 2 diyabet de tip 1 diyabet ile benzer özellikler taşımaktadır. Aşırı kilo alımı, ilerleyen yaş, fazla hareketsiz kalınan bir günlük yaşam başlıca nedenlerdir. Ayrıca tip 1 diyabette olduğu gibi ebeveynlerde şeker hastalığıgenetiğinin olması yüksek bir ihtimaldir. Ayrıca strese maruz kalınması da çoğu hastalık gibi diyabet için de açık bir kapı anlamına gelmektedir.
Diyabet Hastalığı Nedir?
Diyabet hastalığı, halk arasındaki adıyla şeker hastalığı, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Pankreas, yeterli miktarda insülin üretemez, ürettiği insülin miktarı da vücut tarafından etkin bir şekilde kullanılamaz. Bunun sonucunda yüksek kan şekeri nedeniyle bu hastalık oluşur.
Vücutta yüksek miktarda şekerin olması ilk aşamada hastanın idrarında kendisini göstermektedir. Daha sonra hastada yorgunluk, halsizlik ve açlık hissi uyanmaktadır. Vücut ihtiyaç duyduğu insülinin edinemediği sürece vücudu için gerekli olan enerji de üretilmeyecektir. Bu şekilde hasta kendisini daha da aç ve yorgun hissedecektir.
Peki diyabet hastalığı nasıl geçer? Ne yazık ki diyabet hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Şeker hastalığı, ayrıcakronik bir rahatsızlıktır. Diyabet, tamamen tedavi edilemese de hekim kontrolünde gerekli önlemler alınabilir. Bu şekilde hastalık kontrol altına alınır ve ilerleyişi durulur. Tip 1 diyabet için insülin takviyesi ile tedavi edilir. Tip 2 diyabet antidiyabetik ilaçlar kullanılır. Bu iki diyabet türü ilaçla bu şekilde kontrole alınır.
Evde Şeker Hastalığı Testi
Diyabet, teşhisi ve tedavisi bakımından önem verilmesi gereken bir hastalıktır. Şeker hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık insan bedeninde büyük hasarlar bırakmaktadır. Bazı hastaların senelik kontrolleri yeterli oluyorken; bazılarının çok daha sık şeker değeri ölçümü yapması gerekir. Bunun için de hastaların evde şeker seviyesini anlayabileceği bazı ölçüm seçenekleri vardır.
Sık bilinen yöntem şeker ölçüm cihazıdır. Hastanın parmağında cihazın iğnesiyle bir miktar kan alınır ve kandaki şeker değeri ölçülür. Ortamın hijyenik olmasına dikkat edilmelidir. Başka bir şeker ölçüm seçeneği sensör teknolojileridir. Gün boyunca hastanın şeker seviyesi, tüm aktiviteleri izlenir detaylı bir şeker seviyesi raporlaması yapılır.
Diğer basit bir yöntem de renk değiştiren kartları kullanmaktır. Bu yöntem oldukça basittir ve evde uygulaması da kolaydır. Hastanın parmağından alınacak kan damlası kağıda damlatılır ve kağıtta oluşan tepkime gözlenir. Bu kağıtların son kullanma tarihi vardır. Doğru sonuca ulaşmak için bu son kullanma tarihine, kağıtların saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Bunlar gibi basit çözümlerle diyabet hastalığı kontrol altında tutulur.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.