Fazla Mesai Ücretinin Ödenmemesi Durumunda Haklı Nedenle Fesih
Fazla Çalışma Nedir? : Fazla çalışmanın tanımı İş Kanunu’nun 4857 sayılı maddesinde belirtilmiştir. Ön görülmüş koşullar doğrultusunda haftalık 45 saati aşan çalışmalar, fazla çalışma olarak kabul edilir. Kanunda da belirtildiği şekilde işveren işçiyi normal saatlerde çalıştırdığında toplamda 45 saat üzerinden ücret öder. Ancak haftalık çalışma saati 45 saatin üzerine çıkarsa fazla çalışma şeklinde kendini gösterir.
Fazla Sürelerle Çalışma
Aksi iddia edilmeği sürece haftalık çalışma süresi 45 saat olarak uygulanır. Fakat haftalık çalışma saati olarak 45 saatin altında çalıştırılma söz konusu da olabilir. Bu nedenden dolayı önünde herhangi bir engel bulunmaz. Taraflar kendi aralarında haftalık olarak çalışma saatini 40 saat olarak belirleyebilirler. Bu durumda 40 saat olan normal çalışma süresinin dışında kalan süreler fazla çalışma süresi olarak algılanır. 45 saatlik bir çalışma durumu söz konusu olduğunda 5 saat fazla çalışma süresi olarak kabul edilir.
Fazla Çalışmanın Karşılığı Nasıl Ödenir?
Normal çalışma süresi üzerinde olan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilir. fazla çalışmanın karşılığı olarak işçiye verilecek olan tutar, saatlik ücretin %50 si oranında zamlı ücret üzerinden ödenir.
Fazla Çalışmanın Karşılığı Ücret Yerine Serbest Zaman Talep Etmek Mümkün Mü?
Şayet işci fazla çalışmanın karşılığında ücret yerine serbest zaman talep ederse durum ne olur? Sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Bu durum söz konusu olduğunda zamlı ücret yerine, fazla çalışılmış olan her saat karşılığı 1 saat 30 dakika karşılığında serbest zaman olarak kullanabilir. Hak edilmiş olan serbest zamanı ise 6 ay içerisinde kullanır. (ilgili iş kanununa göre)
6 Ay İçinde Kullandırılmayan Hak Nedeni İle İşçi Fesih Hakkı Kullanabilir Mi?
İşçiye tanınmış olan hak 6 ay içinde kullandırılır. Dolayısı ile işveren işçinin doğal hakkı olan serbest zamanı 6 ay içinde kullandırmak zorundadır. Şayet hiçbir haklı neden yokken 6 ay içinde işveren bu hakkı kullandırmaz ise, işçi iş sözleşmesini haklı nedenlerden dolayı feshedebilir.
Çalışma Süresinden Ara Dinlenme Düşülür Mü?
İş kanununda belirtilen durumlarda işçiye gün içerisinde yemek ve dinlenme gibi ihtiyaçlarını gidermesi için ara dinlenme verilmesini ön görür. Bu kapsamda işçiye verilecek dinlenme süreleri şu şekilde sıralanabilir;
- Dört saat ve altı süreli işlerde 15 dakika ara dinlenme
- 4 saat ile 7,5 saat arası yarım saat dinlenme
- 7,5 saatten fazla durumlarda ise 1 saat ara dinlenme
Süreleri iş kanunun 68.maddesine göre verilir. Ara dinlenmede amaç işçinin işyeri dışında zamanını geçirmesidir. Önemli nokta işçinin ara dinlenmede fiilen çalışıp çalışmadığıdır.
Kural gereği ara dinlenme süresi, çalışma süresinden düşülür. Fakat bu hak kullandırılmamış ise fazla çalışma hesabına ilave edilir.
Fazla Çalışmada İşçinin Onayı Gerekir Mi?
İş kanunun belirttiği hususa göre fazla çalışmanın yapılmasında işçinin onayı gerektiği ön plana çıkar. Alınacak olan onay bir kereliğe mahsus olan bir onay olmayıp, her yıl başında yeniden işçinin onayı alınması gerekir.
Gece Çalışmasında Fazla Çalışma Hesaplaması
Gece çalışmalarında 7,5 saat sınırı göz önünde bulundurulur. Yapılacak olan gece çalışmaları 7, 5 saati geçmemesi gerekir. Her hangi bir işyerinde gece yapılacak olan çalışma günlük olarak 7,5 saatin üzerine çıkıldığında, haftalık olarak 45 saat çalışma süresini aştığı durumlarda fazla çalışma olarak kabul edilir.
Yapılacak olan gece çalışması saat 20.00 ile 06.00 saatleri arasında geçerlidir. Çalışılmış olan sürenin yarısından fazlası çalışma saatine denk gelirse bu geçe çalışması olarak dikkate alınır.
Fazla Çalışma Ücretinin Ödenmemesi Durumunda İşçiye Fesih Hakkı Doğar Mı?
İş kanunu gerek işçiyi gerekse işvereni koruyucu önlemler alarak bunları maddeler halinde belirtmiştir. Belli edilen iş kanunda işçinin ücretinin her hangi bir neden ile ödenmemesi durumunda işçi, haklı nedenlerden dolayı hemen fesih hakkını kullanabilir. Bu durun iş kanununun 24. Maddesinde belirtilmiştir. Fazla mesai ücreti de bir tür ücret olarak kabul edilmiştir. Bu nedenden ötürü fazla mesai ücretinin ödenmemesi durumunda işçi haklı nedenlere dayanarak fesih hakkını kullanma hakkına sahiptir. Bu konuda iş kanunları hem işvereni korumakta hem de işçiyi koruyarak mağduriyetleri gidermektedir.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.