Normal Doğum Nasıl Yapılır? Süreci Nasıldır?
Normal Doğum : Hamilelik sürecine girilmesi ile birlikte anne adayında hem fiziksel hem psikolojik açılardan sürekli bir değişim hali yaşanmaya başlar. Vücudundaki fiziksel değişimlerin psikolojik yanının baskısı da hamilelik döneminde yaşanan bir başka konudur. Hamileliğin son aylarına yaklaştıkça düşünülecek başka bir konu daha ortaya çıkar ki; bu da doğum şeklidir. Normal doğum kuşkusuz olması gereken, arzu edilen bir doğum şeklidir ancak bazen bebeğin geliş şekli ya da anne vücudunun normal doğuma uygun olmayışı gibi nedenlerle sezeryana dönüş yapılır. Normal doğum sürecine girilse de bu sefer de korkular başlar.
Normal Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilmemeli?
Gebelik süreci boyunca bebeğin ve anne adayının sık muayeneler ve kontroller altında olması doğumun hangi şartlarda olabileceği ihtimallerine hazırlıklı olunmasından kaynaklıdır.
- Bebek ters gelebilir
- Plasenta önde olabilir
- Kordon bebeğe dolanmış olabilir
- Bebeğin suyu azalmış olabilir
- Annede kemik yapısı dar olabilir
- Annede bel fıtığı, kalp hastalıkları, tansiyon olabilir
Bu durumlar normal doğumun gerçekleştirilmesinde engel teşkil eden nedenlerdir. Doğum şekli sezeryana döner. Diğer taraftan sezeryan içinde birtakım riskler söz konusudur. Ne de olsa anne adayı bir ameliyat içerisindedir. Ve her ameliyatta risk vardır. Sezeryan ile ilgili yaşanabilecek ilk risk; bebeğin solunumu ile ilgili olabilir. Sezeryan sırasında anne karnındaki sıvı bebeğin hava yollarına girer bu da bebekte soluk alıp vermede sorunlar yaşatabilir. Sezeryan sonrasında annenin de iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Her şeyden önce süt verebilmesi için onun da iyi beslenmesi şarttır. Bebek iyi beslenmezse yeni doğan sarılığı olma ihtimali yükselir.
Normal Doğumda Korku Yaşanır mı ? Ne Kadar Acı Verir?
Normal doğum için anne adayının kesinlikle hazır olması gereklidir. Hazır olmanın yanı sıra istekli ve kararlı olmalıdır. Hamilelik sürecinde olan anne adayları çevre baskısı ile çoğu zaman normal doğumdan korku yaşaması hali yaşatılır. Doğum hikayeleri abartıldıkça abartılır ve bu da korku sebebidir. Günümüzde bu korku içerisinde olan anne adaylarına artık epidural doğum yaptırılarak üzerlerindeki korku yükü azaltılmaya çalışılmaktadır.
Epidural ; sinirlerin omurilikten çıkan yerine uygulanan lokal anestezi demektir. Buraya uygulanan anestezi ile normal doğum gerçekleştirebilinir. Doğumun başlarında iken bel bölgesine yerleştirilen kateter ile rahim ağzının açılmasının beklenmesi sonrasında anne adayının artık his duymaması ile doğum gerçekleştirilir.
Normal Doğumun Avantajları Nelerdir?
Bebeğe anestezi uygulanmamış olur.
Bebekte ciğerlere sıvı girmez.
Anne bebeğini an itibariyle emzirebilir.
Doğumdan sonraki 1 gün içerisinde eve dönülebilir.
Anne normal hayatına daha hızlı dönüş yapar. Ameliyatın verdiği riskler, komplikasyonlar yaşanmaz.
Normal doğum yapan kadın daha çabuk kilo verir.
Normal doğumun birçok belirtisi vardır. Bunlardan en çok yaşanılanlar; kanlı akıntı, düzenli kasılmalar, suyun gelmesi, yaşanan sırt ağrısı, sık sık idrara çıkmadır. Bebek daha anne karnındayken onun korunması için rahim ağzında bir tıkaç vardır. Doğumun başlaması ile birlikte bu tıkaç kanla atılır. Buna nişan denir. Anne adayının pembemsi ya da kahverengiye yakın bir leke görmesi belirtidir. Düzenli kasılmalar aslında doğum başlangıcı için en belirgin durumdur. Eğer sancılar sık aralıklarla geliyorsa hemen hastaneye gidilmelidir. Bebek anne karnında iken bebeğin bulunduğu amniyon sıvısı yırtılır ve bu sıvı akar. Bu da suyun gelmesi yani doğumun başladığı demektir. Ve artık anne adayında sırt ağrıları fazlalaşır.
Normal Doğum Hangi Haftalarda Gerçekleşir?
Normal doğum hamileliğin 38.haftasından itibaren gerçekleşebilir. 37.hafta öncesi doğumlar erken doğum olarak 42.hafta sonrası doğumlar ise geç doğumlar olarak sınıflandırılır.
Her kadın için gebelik ve doğum en önemli anlardır. Bu dönemlerde alınan her karar da kadına özel , kadına özgüdür. Anne olmak ayrıcalığı kadına verilmiştir ve sağlıklı geçebilmesi için de her detay özenle kontrol altında tutulmalı, bebeğe güzel bir hoş geldin denilmelidir. Anne bebek buluşması en güzel resim çerçevesidir.