Saç Bakımı, Güzelliği tamamlayan en önemli unsurlardan biridir. Saçlarımız ne kadar güzelse o kadar güzel hissediyoruz kendimizi. Omuzlarımızın üstünden kayıp giden bir nehir gibi olan saçlarımızın daha parlak olmasını, daha güzel kokmasını hepimiz isteriz. Bu hayal uğruna kuaförlere yüklü miktarlar verip saçlarımızı boyatırız, kestiririz, bakım yaptırırız. Bir sürü saç bakım ürünü alıp bir rutin oluştururuz. Hepsi güzel saçlar içindir fakat gözden kaçırdığımız çok önemli bir detay var ki o da hepimizin saç tipinin aynı olmadığı.
Saç Bakımı Nasıl Olmalı?
Bazılarımız düz ve kalın telli saçlara, bazılarımız kıvırcık ve ince telli saçlara, bazılarımız da dalgalı ve kalın telli saça sahibizdir belki. Onlarca saç tipi vardır ve eğer kendinize etkili bir saç bakım rutini oluşturmak istiyorsanız kendi saçınızı tanımanız gerekiyor. Aksi takdirde saçlarınızı güzelleştirmeye çalışırken mahvedebilirsiniz. Saçınız için mükemmel bakım rutinini nasıl oluşturacaksınız? Bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu soruların yanıtını arıyorsanız kalem ve kağıt çıkarıp not almaya başlasanız iyi olur.
Saç Bakımının Kilit Noktası: Saç Temizliği
Saç bakımının temeli, saç temizliğidir desek yalan olmaz. Saçınızı doğru bir şekilde temizlemiyorsanız hangi bakımı yaparsanız yapın saçınız hayal ettiğiniz görüntüye ulaşamayacaktır. Saç temizliği, sadece yıkayıp geçmek demek değildir. Saçın ihtiyaçlarına yönelik olarak saçı temizlemek doğru olandır.
Mesela günlük hayatta birçoğumuz içinde silikon olan saç bakım ürünleri kullanıyoruz. Silikon, saça bir nem bariyeri sunmakla birlikte iyi yıkanmadığı takdirde saçı ağırlaştırıp yağlandırabilen hidrofobik bir polimerdir. Silikon madde ve türevleri içerikler listesinde silicone, dimethicone ve dimethiconol olarak geçer. Eğer sülfat içeren bir şampuan kullanmıyorsanız saçlarınız silikondan arınmayacaktır.
SLS (sodium lauryl sulfate) ve SLES (sodium laureth sulfate) gibi içerikler bir şampuanın sülfat içerdiğini gösterir. Ancak sülfat içeren şampuanlar saçtaki kiri nazikçe gidermek yerine adeta kazırlar ve bu sebeple saçın kuruması, elestikiyetinin azalması, cansızlaşması gibi sorunlar vuku bulur. Kıvırcık saçların “Curly Girl Method” adı verilen bir bakım rutini vardır ve nem, kıvırcık saçlar için çok önemli olduğu için kıvırcık saç rutininde sülfatsız şampuan kullanımı yoktur. Kıvırcık saç bakımı hakkında detayları yazının devamında açıklayacağız. Sülfatlı şampuanların saça olan bu zararlarından ötürü silikon ve silikon türevi içeren ürünler kullanmamanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde sülaftlı şampuanların saç bakımınızda yer alması gerekecektir.
Saç Yıkama Öncesi Hazırlık
Banyoya girip saçlarımızı yıkamadan önce minik bir hazırlık yapmak önemlidir. Saçlarımızı öncelikle taramamız gerekiyor. Bu işlemi yaparak saç diplerinizdeki yağı saçın boylarına yayarak saç diplerinin daha rahat temizlenmesini sağlarsınız. Saç boylarındaki kir kolay çıkıyor ama biliyoruz ki dipleri ovalamamız gerektiği için bu nokta biraz daha uğraştırıcı olabiliyor. Ayrıca bu şekilde saçtaki düğümleri açarak kullanılacak bakım ürünlerinin saça daha iyi nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz.
Belirtmemiz gereken bir nokta var ki, banyoya girmeden önce saça sürülen ve saçta bir süre bekletilen saç bakım maskeleri vardır. Bazen yağ formunda bazen de krem formundadır bu maskeler. Ancak sadece saç diplerine sürülen yağ biçiminde maskeler de vardır. Bu yağların saçları daha hızlı uzattığı iddia edilmektedir fakat bu bir yalandır. Bu ürünler saç uzamasına katkı sağlamadıkları gibi saç derisini tıkarlar ve bu da zamanla kepek, kaşıntı, saç yağlanması, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabilir. Bizim tavsiyemiz, saç maskelerini veya saç kremlerinizi saç diplerinize sürmemeniz çünkü bu tür ürünlerin bir kısmı akmaz ve saçınızda kalır. Saçınızda kalan bu maskeler ve kremler parlak bir görüntü oluşturur, saçınız için bariyer görevi yapar. Ancak saç dipleri için böyle bir ihtiyaç yoktur.
Saçlarımızı Nasıl Yıkamalıyız?
Eğer saçlarınızı hızlı bir şekilde yıkama gibi bir alışkanlığınız varsa bu sürenin her zaman yeterli olmayabileceğini belirtmek isteriz. Yani demek istediğimiz şu ki, saçınızın ihtiyaç duyduğu yıkama süresini iyi ayarlamalısınız. Saçlarınızı ne çok hızlı yıkamalısınız ne de kendinizi hasta edecek kadar uzun yıkamalısınız. Saç derinizin nefes almasını, kirlerinden arınmasını sağlamalısınız.
Saçalarınızı yıkamanız gereken suyun sıcaklığına gelirsek, önce doğru bilinen yanlışlara değinmemiz gerekmektedir. Sıcak su temizlik konusunda oldukça iyidir çünkü saç diplerinde yer alan gözenekleri açar, fazla yağ ve kiri temizler. Ancak saç derimiz hassas bir yapı olduğu için uzun süreli sıcak su kullanımı saçtaki normal yağı götürerek kurumasına ve dolayısıyla kepeklenmesine sebep olur. Soğuk su ise sıcak suyun aksine doğal yağların korunmasını sağlar ama bu kez o da saç derisindeki gözenekleri sıkıştırıp saçtaki yağ ve kirin arındırılmasını engeller. Ilık su, sıcak su ve soğuk suyun artı özelliklerine sahiptir. Tüm bu sebeplerden dolayı ideal su, ılık sudur.
Sağlıklı Saçlar İçin Yapılması Gerekenler
Saçlarımızın Sağlığı oldukça önemlidir, işte Sağlıklı Saçlar İçin Yapmamız Gerekenler..
- Saç kurutucu, düzleştirici ve maşa gibi ürünleri hayatınızdan çıkarmaya çalışın. Çünkü bu ürünler saçınıza ısıl işlemler uygulamaktadır. Saç, protein yapılıdır ve fazla ısı proteinlerin yapısını bozan bir etkendir. Uzun süre ısıl işlemlere maruz kalan saç, zamanla parlaklığını yitirir, keçeleşir ve kurur. Bu sebeple bu yazımızda yer alacak her alt başlığa bu maddenin dahil olduğunu unutmayın.
- Temiz içerikli saç bakım ürünleri kullanın. Temiz içerikli ürünler kullanmak hem kendi sağlığınız hem de doğa için iyi bir şeydir. Bu tür ürünler saçlarınıza daha iyi gelecek ve sağlığınızı tehdit etmeyecektir.
- Saç maskeleri ve saç serumları kullanın. Bu tür ürünler saçı onarmaya yönelik oldukları için saça canlılık katacaklardır.
Saç Tipleri İçin Öneriler
Her saç tipinin kendine özel bir bakımı vardır. Saç tipinizi iyi bilip buna göre bakım yapmalısınız.
Kalın Telli Saçlar Bakımı
- Saçlar düzenli olarak kestirilmeli.
- Geniş aralıklı bir saç fırçası kullanılmalı.
- Saçlar iyi nemlendirilmeli.
İnce Telli Saç Bakımı
- Yumuşak ve saç açıcı özelliklere sahip bir saç fırçası kullanılmalı.
Yağlı Saç Bakımı
- Yağlı saçlar için formüle edilmiş şampuanlar kullanılabilir. Bu tür şampuanlar saçı ferahlatır ve yağlanmasını geciktirmeye yardım eder.
- Saçlar ihtiyaç duyulduğu sıklıkta yıkanmalı.
- Geniş aralıklı saç fırçası kullanılmalı.
Kuru Saç Bakımı
- Kuru saçların ihtiyaç duyduğu şey nem olduğu için nemlendirici saç ürünleri kullanılmalı. Hyaluronik asit içeren saç bakım ürünleri, bu saç tipi için çok iyi bir içeriktir.
- Nem veren saç maskeleri, kremleri ve yağları tercih edebilirsiniz.
- Saçlarınızı her gün yıkamayın.
Kıvırcık Saç Bakımı
Üst kısımda da biraz bahsettiğimiz gibi buklelerin korunabilmesi için kıvırcık saçların neme ihtiyacı vardır. Yoksa düz ve kıvırcığın arasında, cansız saçlara sahip olursunuz. Hatta kıvırcık saç bakımını yapmayı bilmediği için yıllarca kıvırcık saçlı olduğunun farkına varmayan insanlar bulunmakta.
- Sülfat ve silikon içeren saç bakım ürünleri kullanmayın. Saç temizliği kısmında bunun sebeplerine uzun uzun değindik.
- Curly Girl Method’u uygulayın. Kullanacağınız saç bakım ürünün bu metoda uygun olup olmadığını https://curlscan.com/ adresi aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
- Saçlarınızı taramayın. Bunun yerine parmaklarınızla tarayın.
- Banyodan sonra saçlarınızın suyunu tamamen sıkmayın
- Saten yastık kılıfı kullanın
- Fön makinelerini hayatınızdan çıkarın
- Banyodan sonra saçlarınıza durulama gerektirmeyen bir saç kremi sürün ve ardından bir saç şekillendiriciyi saçlarınıza buklelerinizi bozmayacak bir şekilde yedirin.
- Kuru saç bakımında anlattığımız adımları uygulamak sizin için çok iyi olacaktır. Ancak saçlarınızı nemlendirmeye çalışırken yağlandırmamaya özen gösterin.
Boyalı Saç Bakımı
Boyalı saçlarımıza bakım yaparken beklentimiz, boyasının daha uzun bir süre korunabilmesidir. Bazı yağlar veya yağ bazlı ürünler boyanın renginin solmasına sebep olabilir bu sebeple temiz içerikler kullanılmalıdır. Ayrıca ısıl işlemler rengin matlaşmasına neden olabilir.
Kısa Saç Bakımı
Kısa saçlar toplanamadıklarından dolayı zor şekil alırlar ve bu sebeple çoğunlukla saç şekillendiricilere başvurulur. Ancak saç jöleleri gibi şekillendiriciler saça zarar verdiği için bu ürünlerden uzak durulmalıdır. Kısa saçları şekillendirmenin en iyi yolu krem yapılı şekillendiricileri kullanmaktır. Ayrıca saçlar günde en fazla bir ya da iki kez taranmalıdır çünkü kısa saçların birbirine karışması zor olduğu için fazla taramak saçların yağlanmasına sebep olabilir.
Uzun Saç Bakımı
Uzun saçlar, aslında yaşlı saçlardır. Yani, anlatmak istediğimiz şu ki uzun bir süre boyunca kesilmedikleri için çevresel yıpranmalara daha çok maruz kalırlar. Bu sebeple onarıcı saç bakım ürünleri kullanılmalıdır. Kırılmalar olabildiğince engellenmeli, saç uçlarına krem uygulanmalı, saç açıcı özelliklere sahip taraklar kullanılmalıdır.
Erkekler Nasıl Saç Bakımı Yapmalıdır?
Aslında kadın ve erkek saç bakım rutini arasında çok büyük farklılıklar yoktur. Saçların ihtiyaçlarına yönelik ürünler kullanarak saç bakımı yapılmalı. Saç jöleleri kullanılmamalı ve saç maskeleriyle saça canlılık katılmalı.
Mevsim Geçişlerinde Saç Bakımı
Mevsim geçişleri vücudumuzu hatta ruhumuzu bile etkiler. Doğal olarak, bizim bir parçamız olan saçlarımız da bu durumdan etkilenir. Mesela saçlarımız matlaşabilir hatta dökülebilir. Saç dökülmesi genlere, yaşa ve cinsiyete bağlı olabildiği gibi stres veya mevsim geçişleri durumlarında da kendini gösterebilir. Genellikle yaz ve sonbahar mevsimleri saç dökülmesinin arttığı mevsimlerdir. Aslında bu durumun oldukça basit ve derinlerde yatan bir sebebi bulunuyor. Saçlar, vücudun ısıl dengesini korumaya yardımcı olduğu için ve bu mevsimlerde buna pek gerek olmadığı için saç dökülmeleri vuku bulur. Bu mevsimlerde yaşanan saç dökülmelerinin ana sebebi işte budur.
Yaza Sonrası Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Dökülmeler yaşadığımız bu ayda özellikle güneş, tuzlu su, havuz suyu gibi etkenler saçlarımızın yıpranmasına sebep olmaktadır. Nem oranındaki büyük değişimler ve sıcaklık, saçlarımızın sahip olduğu nemi kaybetmesine sebep olmaktadır ve bu sebeple de nemlendirici saç bakım ürünleri kullanılmalıdır. Saçlarımız bu dönemde ekstra kuru olabileceğinden ötürü tararken de nazik olunmalıdır.