Gelişen Teknoloji ile beraber telefonlar, tabletler hepimizin hayatına girmiş bulunmakta. Bu teknolojik cihazların hayatımıza girmesiyle birlikte bundan en çok etkilenen kesimden birisi çocuklardır. Bu cihazların çocukların gelişimine etkisi yadsınılamazdır. Çocuklar ailesine, arkadaşlarına kısacası dış dünyaya kendini kapatıyor. Bu da çocukların sosyalleşmesini engelliyor. Okul başarısı engelleniyor. Gözleri bozulabiliyor. Uyku sorunları yaşayabiliyorlar. Dikkat süreleri olumsuz etkileniyor. Yetersiz fiziksel aktiviteden dolayı çocukların obezite olma oranı artıyor.
Telefonun, tabletin, bilgisayarın tek başına hiçbir faydası veya zararı yoktur. Onun içinde neyi ne kadar gösterdiğinize göre bunların etkileri değişir. Mesela televizyonun içeriği eski dönemlerde çeşitli değildi. Günümüzde çok daha manipülatif, çok daha sınırlayıcı, insan yaratıcılığını budayıcı bir hale geldi. Seçeneğin artması bize güzel bir şey gibi geliyor fakat bizim beynimiz bu kadar seçenek arasında kalınca seçim yapamıyor dolayısıyla zaman içinde önüne ne gelirse onu izleyen, izlediği her şeyi özümseyen ve ona göre hızla şekil değiştiren bir hale dönüşüyoruz.
Çocuklar Kaç Yaşında Teknolojik Cihaz Kullanmaya Başlayabilir?
Çocukların 7 yaşına kadar teknolojik cihaz kullanımından uzak durması gerekiyor. Çünkü o yaştaki bir çocuğa bir teknolojik cihaz verdiğin zaman teknolojik iletimin mantığı gereği o çocuğu direkt içine çekiyor. Kullanıcı dostu ara birimler, eğlenceli içerikler, internet çocukları bir anda o cihazın kölesi haline getiriyor.
Annelerin Teknolojik Cihazların Kullanımı İle İlgili Yapması Gerekenler Nelerdir?
Bunu ödül haline getirmeliler. “Dersini çalış telefonunu vereceğim” gibi ödül verme yoluna gitmemeliler. Çocuğun eline bir cihaz verilmiş ise çocuğa o teknolojik cihazların kullanımını öğretmeleri gerekiyor. Bunun sınırlandırılması gerektiğini belli etmemiz ve öğretmemiz gerekiyor. Eğer çocuğu denetleyemezsek çocuğumuz ömür boyu dijital cihazların kölesi olabilir. Eğer siz bir cihazı kullanıyorken sizi saatlerce işinizi yapmaktan alıkoyan içerikler varsa bunu çocuğunuza da yapmamanız gerekiyor.
Bilgisayar, kendi başına işlevi olmayan bir cihazdır. Bilgisayara ne yazılım yüklersek bilgisayar o işi yapar. Dolayısıyla biz ona ne görev yüklersek hayatımızda bilgisayar öyle bir iş yapacaktır. Bilgisayar her şeyi yapabilir olduğu için bizim karşımıza her yerde çıkıyor o yüzden bunu nerede kullanacağımız konusunda bilinçlenmemiz ve çocuklarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor.