Hepinize selamlar arkadaşlar, bu yazımızda sizlere Akıllı telefon bağımlılığı adı nedir? Günde kaç saat telefon kullanılmalı? Nomofobinin belirtileri nelerdir? Nomofobi Nedir? ve bu tarz sorularınızın cevabını vereceğiz.
Nomofobi Nedir? Belirtileri nelerdir?
Nomofobi, cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmaktır. Bu durum panik atak, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibide yan etkilere sebep olmaktadır.
Hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olmayı başaran akıllı telefonların gece birçok kişinin baktığı son şey, sabah uyandığında bakılması gereken ilk şey haline geldiğini fark ettiniz mi?
Son yıllarda gece rahat uyumamak, hem sabah yorgun uyanmak, hem de başlangıçta olmak üzere artan fiziksel ve psikolojik nedenlerin arasında akıllı telefonlar büyük yer tutuyor. Bireysel iletişimin azalması ve insan iletişiminin yan yana gelmesi de akıllı telefonlarda sağlığımızı fiziksel olarak iyileştiriyor.
Sabah alarm sesiyle gözleriniz henüz açılmamış, telefonunuzu uzatıyorsunuz ama aklınıza gelen posta ve mesajları alıyorsunuz, telefonunuzu alıyorsunuz. Telefon elinize alınırken, sosyal medya hesaplarından gelen bildirimlerinizi kontrol ediyor ve ne zaman geçtiğini anlayarak yataktan hızla kalkıyorsunuz, yalnız değilsiniz…
Sabah uyanır uyanmaz, niteliksel olarak yapılan araştırmalar, telefonu eline alanların, hem fiziksel hem de psikolojik olarak ve güneşten bile daha düşük olmayan enerjilerle anlaşılmaz etkilerinin kanıtını sağlamaya başlar.
Bu Etkenler Var ise Telefon Bağımlısısınız;
Amerika’daki ünlü psikiyatrist Dr.Nikole Benders-HADİ tarafından yapılan bir araştırma, sabah uyanır uyanmaz telefonu eline alarak vakit geçirmeye başlayan bireylerde stres düzeylerinin sebepsiz yere yükseldiğini ortaya koydu. Bunun sebebinin henüz uykumuz açılmadan dış etkenlerin üzerimizdeki etkilerini hissetmek olduğu belirtiliyor. Uyanmadan ve zihniniz açılmadan önce gelen e-postalarınızı kontrol etmeye çalışmak da çok sağlıklı bir davranış biçimi olarak kabul edilmez. Hemen bu davranışın bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çizelim. Güne daha az stresle başlamak istiyorsanız, telefonunuza mümkün olduğunca bakmayın.
Sabah uyanır uyanmaz cep telefonunuzu kontrol etmek, beynimizin aynı anda birçok uyarıcıyla baş etmesi gerektiği anlamına gelir. Ünlü New York Times gazetesi yazarları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sabahları telefonunuzu alarak e-postalarınızı kontrol etmek zihnin odaklanmasını engelliyor. Şu anda, beyin sadece o anı yakalar ve o ana odaklanır. Öte yandan bu durum, diğer gündelik meselelerden uzaklaşmaya ve konsantrasyonun düzensizleşmesine yol açmaktadır.
Yeni bir güne başlarken sabah saatleri oldukça önemlidir. Ama kendine ayıracak kadar zamanın varsa. Bu nedenle, sabah uyandığınızda, telefonunuzu fark etmeden elinize aldığınızda, değerli zamanınızı boşa harcamamalısınız. Uyandığınızda telefonunuzla ne kadar az ilgilenirseniz, kendinize zaman ayırabileceğinizi o kadar çok fark edeceksiniz.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.