Unutkanlık belli bir ölçüyü aşmadığı sürece herkesin başına gelen bir durumdur. Ancak son zamanlarda daha unutkan olduğunuzu düşünüyorsanız ve bu durum tekrarlanmaya devam ediyorsa, derhal bir şeylerin yanlış olduğunu söyleyelim.
Normal bir durum gibi görünse de, unutkanlık vücuttaki hormon eksikliği veya vitamin eksikliği nedeniyle oluşur. Bu durum önlenmezse ilerleyen yaşla birlikte Alzheimer ve demans gibi nöropsikiyatrik hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Aksatman günlük hayatınızda ufak tefek unutkanlık endişeye neden olmasa da gerek duymasa da özellikle hafıza problemlerini arttırmanın yanı sıra zorluk çekip çekmediğinizi bildiğiniz bir yol bulmakta, tecrit etmekte, aritmetik yapmakta ve canlı rüyalar görüp görmediğinizi görmeye başlamakta, bazı önlemler almaya başlamalısınız her zaman kendiniz bir uzmana danışmalısınız.
Unutkanlığın oluşumunu tetikleyen birçok neden olmasının yanı sıra, unutkanlığın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilecek bazı durumlar vardır. Gereğinden fazla unutkanlık yaşayan kişilerin bir zaman sonra depresyona girdiği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Unutkanlığın Sebepleri;
İlaçların Sürekli Kullanımı. Farklı hastalıklar için üretilmiş bazı ilaçları dikkatle incelediğinizde hafıza problemlerinin en sık görülen yan etkilerin başında geldiğini görebilirsiniz. Özellikle antidepresanlar, antihistaminikler, anti-anksiyete ilaçları, kas gevşemesi için alınan ilaçlar, yatıştırıcı özelliği olan ilaçlar, uyku hapları, ameliyat sonrası verilen ağır ağrı kesiciler bunlar arasındadır.
Madde Bağımlılığı. Unutkanlık, ileri zamanlarda sigara, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerde görülebilir. Beyne giden oksijen damarlarını tıkayan bir sigara bunun en belirgin örneklerinden biridir. Yasadışı olarak adlandırılan ilaçların kullanımı da unutkanlığa neden olur, çünkü beyne zarar verir ve hatıraları hatırlamaya yardımcı olan kimyasalları değiştirir.
Beyin Tümörleri. Beyinde bir tümör bulunursa, en sık görülen semptomlardan biri bireylerde aşırı unutkanlıktır. Sürekli unutmaya devam ederseniz, herhangi bir sağlık probleminiz olmamasına rağmen, bir uzmana başvurmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Depresyon ve Stres. Günlük hayatta başınıza gelen bazı olaylar depresyona neden olabilir. Uzun süre stresli bir ortamda olmanız gerekiyorsa veya gün içinde içinizde biriken stresten kurtulamıyorsanız unutkanlık yaşayabilirsiniz. Hafızayı, odağı, hafızayı doğrudan etkileyen stres ve depresyondan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalısınız.
Yetersiz beslenme. Vücudumuzun düzenli olarak faaliyetlerine devam edebilmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Dengeli ve sağlıksız bir diyetiniz varsa, bazı önemli vitamin ve minerallerden mahrum kalabilirsiniz. Özellikle, beyin fonksiyonu için çok önemli bir yere sahip olan B1 ve B12 vitaminlerini düzenli olarak aldığınızdan emin olmalısınız.
Az Uyku ve Uykusuzluk çekme. Uyku düzeninizle ilgili sorunlarınız varsa ve bu kalıcı hale gelmişse, kesinlikle bir uzmandan yardım almalısınız. Unutkanlık, düşündüğünüzden çok daha önemli olan uyku düzeni geri yüklenemediğinde ortaya çıkabilir.
Unutkanlığınızı Nasıl Giderirsiniz;
- Yazmak yerine telefon numaralarını ezberlemeye çalışın
- En sevdiğiniz şarkıların veya şiirlerin sözlerini aklınızda bulundurun
- Hesap makinenizi kullanmak yerine hesaplamalarınızı ellerinizle yapın
- Birçok bulmacayı çözün ve soruları cevaplayın
- Cep telefonunuzla yaptığınız konuşmaları en aza indirin
- Sigaradan uzak durun, kullanıyorsanız bırakmaya çalışın
- Düzenli spor ve egzersiz alışkanlığı edinin
- Mümkün olduğunca aşırı alkol tüketiminden kaçının
- Yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun
- Benzer olmayan nesneler arasında ayrım yapmaya çalışın
- Beyninizin kart oyunları ile aktif çalışmasını sağlayın
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.