Sağlıklı yaşamak hepimizin önem verdiği konulardan biridir. Peki sağlıklı bir vücudun temelinde ne vardır? Tabi ki güçlü bir bağışıklık sitemine sahip olmak. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerin hastalıklara daha az yakalandığını ve hastalıklarla daha iyi mücadele ettiğini biliyoruz. Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bu yazıda bağışıklık sisteminden ve bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir gibi konulardan bahsedilecektir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?
Öncelikle bağışıklık sisteminin tanımından başlayalım. Bağışıklık sistemi; vücudumuzda mutasyon geçirerek vücudumuz için tehlike arz eden vücut hücrelerimiz ve vücudumuza dışarıdan giren virüs, bakteri gibi mikroorganizmaları öldürerek bu tür hücrelerden korunmamızı sağlayan sistemdir. İki tür bağışıklık sistemi vardır: İmmün sistemi ve sonradan kazanılan bağışıklık sistemi.
İmmün sistemi; doğduğumuzdan beri sahip olduğumuz doğal bağışıklık sistemdir. Doğal bağışıklık sisteminin koruyu mekanizmalarına örnek olarak gözyaşı oluşumunu, öksürmeyi, küçük mikroorganizmaları yakalayan mukus üretimini ve mide asidini verebiliriz. Vücut zamanla zararları antijenleri tanır ve daha hızlı tepki verir. Bu tür bağışıklık sistemine de sonradan kazanılan bağışıklık sistemi denir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?
Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak vücudumuzdaki bütün sistemler için önemlidir. Hayatımızda yapacağımız bazı olumlu değişiklikler diğer sistemlerimiz üzerinde olumlu bir etki bırakacağı gibi bağışıklık sistemi için de çok önemli yararlı etkiler bırakır.
- Sigara kullanmamak: Sağlıklı yaşam tarzına sahip olmak isteyenler öncelikle sigaradan uzak durmalıdır çünkü sigara çok zararlı maddeler içerir. Sigara kullanmak diğer sistemlerimize zarar verdiği gibi bağışıklık sistemindeki düzenli çalışmayı da bozar.
- Yüksek miktarda alkol kullanmamak: Yüksek miktarda alkol tüketimi vücutta enfeksiyonlara sebep olabilir. Fazla alkol kullanımı bağışıklık sisteminin düzenini bozar.
- Yeterli uyku: Kaliteli ve uygun zaman aralıklarında olan yeterli bir uyku durumu bağışıklık sistemi üzerinde çok önemli olumlu bir etkiye sahiptir.
- Stres durumundan kurtulmak: Günümüz şartlarında stres yaratan unsurlardan tamamen kurtulmak olanaksızdır. Bu sebeple stres seviyesini olabilecek en alt seviyede tutmak bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler bırakacaktır.
- Kilo kontrolü: kilo kontrolü yapacak kişinin yaş, cinsiyet, boy gibi unsurlar göz önüne alınarak hesaplanan kiloda olmak bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.
- Düzenli egzersiz yapmak: Kendi kapasitelerine göre uygun düzenli bir egzersiz programı yapılması bağışıklık sistemi üzerinde pozitif bir etki bırakır.
- İdeal beslenme: Sağlıklı bir diyet programı yani gün içinde tüketilen besinlerin tüm besin gruplarından ve vücut için gerekli miktarda tüketilmesi de bağışıklık sistemi için çok önemlidir.
- Günde en az 2 litre su tüketimi vücudun direncini arttıracağı gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDEN ZAYIFLAR?
Bağışıklık sisteminin güçlü olup olmadığını anlamak için herhangi bir test yoktur. Bazı yapılan kan testleri de doğru sonucu vermeyebilir ama bağışıklık sisteminin sebepleri bazı noktalarda anlaşılabilir. Her insanın bağışıklık sistemi farklı etki gösterir. Yetersiz beslenmek, çok fazla yorulmak, stresli bir durumda olmak, diyabet, kanser, kalp hastalıkları ve benzeri etkenler bağışıklık siteminin zayıflamasına neden olur. Ayrıca sık enfeksiyon geçirmek bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösteren en temel olaydır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN HANGİ YİYECEKLER TÜKETİLMELİDİR?
Tüketilen besinlerin dengeli ve vücut için yeterli düzeyde alınan vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi için önemli bir unsurdur. Vücut için yararlı besinlerden birkaç tanesi şöyledir:
- Bitter çikolata: Teobromin isimli vücut için yararlı olan maddeleri içerir. Teobramin bir antioksidandır ve antioksidanlar vücudu serbest radikal olarak bilinen zararlı atıklardan korur. Bitter çikolata kalori ve doymuş yağ bakımından yüksek değerler içerir, bu nedenle az miktarda tüketilmelidir.
- Zerdeçal: sarı renkli, içeriğinde kurkumin adlı antioksidan etkiye sahip olan bir baharattır.
- Brokoli: içeriğinde güçlü bir antioksidan olan sülforafan vardır. Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyici özellikte olan bir besindir. Ayrıca brokoli yüksek c vitamini kaynağıdır.
- Ispanak: Antioksidan içerdiğinden ve C vitamini, E vitamini, karotenoidler gibi birçok temel besinleri içerdiğin bağışıklık sistemini güçlenmede etkisi vardır.
- Zencefil: Çay olarak tüketileceği gibi tatlılara ve çeşitli yemeklere baharat olarak ekleyip tüketilebilir.
- Sarımsak: Soğuk algınlığı ve diğer hastalıkları önlemede etkisi vardır.
- Fermente gıdalar: Yoğurt, kefir gibi gıdaları tüketmek sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin gelişmesini sağlayarak sistemin çalışmasını düzenler.
- Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, balık yağı bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir.
Daha fazla içeriklere göz atmak içinBilmiyorum DemeSitemizi ziyaret edebilirsiniz.