Cüzi İrade Nedir?
İnsanlar doğar, büyür ve ölür. Bu bütün canlılar için de aynıdır. Bütün canlılar aynı süreçten geçtiği halde niye sadece insanoğlu yaptığı seçimlerin sonuçlarına katlanmak zorunda. Çünkü diğer canlılara verilmeyen seçme hakkı yani cüzi irade insanlara verilmiştir.
Bu cüzi irade bize verildiği için kendimizi o kadar şımartmışız ki sanki hiç ölmeyecek gibi yaşayıp etrafımıza ona göre şekil verir olduk. Hatta ve hatta kendimizi Allah’la (haşa) eş değer görmeye başladık. Eski çağlardan günümüze kadar gelen milletlerin çoğu bu yanlışa düştüğü için yok olmuşlardır. Yok olmayanlar ise yaptıklarının cezasını çekeceklerdir. Allah Kuran-ı Kerim’de defalarca bunun haberini vermiştir.
Ama maalesef bizler bunu bile bile kendi irademizle yoldan çıkmaya devam ediyoruz. O kadar ileri gidiyoruz ki sadece kendimizi değil diğer canlıların da hayatını mahvediyoruz. Tamam bize cüzi irade verilmiştir. Ama bu cüzi irade tamamen yaptıklarımızdan muaf olacak kadar özgür olduğumuz anlamına gelmez. Çünkü bizler dünyaya geldik ve irademiz var diye başıboş mu bırakılacağımızı zannediyoruz ki saçma sapan seçimler yapıyoruz. Demek istediğimiz kadınlara, çocuklara, hayvanlara, doğaya, erkeklere, anne ve babalarımıza yaptıklarımızdan dolayı hesap vereceğimizi düşünerek yaşarsak o zaman bize verilmiş olan cüzi iradeyi doğru kullanmış oluruz.
Ne Anlama Gelir?
Kadına, erkeğe, çocuklara, hayvanlara, doğaya işkence etmek ya da zarar vermek bize verilmiş bir özgürlük değildir. Bu şekilde davranmak onlara verilen özgürlüğe müdahale etmektir. Bu da bizim güçlülüğümüzü göstermez. Tam tersi acizliğimizi gösterir ki insan sahip olamadığı şeylere genellikle ulaşamaya çalışır. Ulaşamayınca da ona zarar verir. Bize verilen bu özgürlük etrafımıza zarar verelim diye değil etrafımızı daha yaşanır hale getirelim diye verilmiştir.
Allah Kuran-ı Kerim’de bize sakın dengeyi bozmayın diye uyarıda bulunmuştur. Ailenize iyi davarının diye uyarıda bulunmuştur. Canlılara zarar vermeyin diye uyarıda bulunduğu halde bizler tam tersini yapıyoruz ve buna özgürlük diyoruz. Sonra bir felaket gelince de feryat figan ediyoruz. Sonuç olarak cüzi irade istediğimize göre hareket edip yoldan çıkmak değildir. Özgürlük ailesine, insanlara, hayvanlara, doğaya faydalı olmak için kendi isteklerinden ve heveslerinden vazgeçmektir.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.