Yıllar önce herkesin başından geçen bugün ise hatırladığımızda bazılarının pişmanlıkla bazılarının ise üzüntüyle hatırladığı gençlerin büyük bir imtihanı olan bela dönem ergenlik çağı.
Acısıyla tatlısıyla kendi ergenliğimizden kurtulduk derken narin minik yavrularımızın birer canavara dönüşmesiyle süreç yeniden başlar. Ailemizin bizi anlamadığını, sevmediğini düşündüğümüz zamanları unutup şimdi, kendimizin tamamen ailemizin karakterine büründüğümüzü hiç hissetmeden gözümüzden bile sakındığımız yavrumuzdan bu dönemi hiç bir şey yokmuş gibi atlatmasını bekleriz.
ERGENLİK KAÇ YAŞINDA BAŞLAR?
Her ne kadar iklim, fizik, psikoloji, kemik gelişimi farklılık gösterse de uzmanlar tarafından ergenlik yaşı ortalama olarak 11 – 12 olarak belirtilir.
ERGENLİKTE ÇOCUK NE HİSSEDER?
Bedenen büyüyüp değişmeye başlayan çocuk yeni bir döneme girdiğini ve artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını anladığı zaman ruhunda bir şok yaşar. Artık o el bebek gül bebek değildir çünkü artık büyümüştür , ailesine ve dünyaya karşı sorumlulukları başlamıştır. Yani aslında o öyle zanneder. Tertemiz hayal dünyası tam bir karmaşa içine girer ve keşke büyümeseydim ama küçük kalmakta istemiyorum arasında gidip gelir. Tek istediği ise bu dönemi yalnız kalıp ilk önce tek başına kendi içinde kabullenmektir. Şu an ona ailesiyle vakit geçirmek bile çok zor gelir çünkü ailesi onun için sıkıcı, anlayışsız, heyecansız hatta geri kafalıdır.
PEKİ AİLE NE HİSSEDER?
İşte tamda burada ailenin ilk yapması gereken imkanı varsa uzman bir psikolog bulup danışmak yada güvenilir bir psikologun kitaplarından destek almalarıdır. Çünkü bu dönem aileler içinde zor bir dönemdir. Yıllarca gözünden sakınıp emek verip büyüttükleri yanlarından bir saniye ayrılmak istemeyen sürekli anne babayla oyun oynamak isteyen yavruları odasından çıkmaz olmuştur. Bırakın gelip kendini sevdirmeyi sorularına cevap vermeye bile nazlanır. Bu da aileyi hem üzüp hem de kızdırmaya başlar işte o zaman çatışmalar ortaya çıkar.
PEKİ ÇÖZÜM NEDİR?
Gerçeği söylemek gerekirse kimsenin elinde sihirli bir iksir yok, al bunu ailecek için eviniz toz pembe olsun diyebileceği. Anne ve baba ilk önce oturup kendi ergenliklerini bir hatırlamalı ama bizim zamanımızda ergenlik mi vardı şeklinde değil. Çünkü muhtemelen onların ergenlik zamanlarında yaşamış olanlar genelde aynı şartlarda yani fazla ilgi görmeden, biraz büyüklerine terslenseler şımarık damgası yiyip yanında birde şiddet görmeleri kaçınılmaz olduğundan kendileri bile anlayamadan gelip geçmiştir yıllar. Şöyle bir düşününce ise kalpleri acıyacak beni de ailem hiç anlamamıştı şeklinde geçmişe sitem etmeye başlayacaklardır.
Ne mi yapabilirsiniz?
İlk önce el alem ne der düşüncelerinden sıyrılıp tamamen çocuğunuzu anlamaya odaklanın. Siz önce kapsamlı bir araştırma yapıp onun hoşlandığı şeyleri tespit edin hoşunuza gitmeyen şeyler olsa bile belli etmeyin. Ve onun sevdiği şeylerden bahsedin onun sevdiği tarz filmleri birlikte izlemeyi teklif edin kesinlikle onu düşüncelerinden dolayı ayıplamayın çünkü sizin onun düşüncelerini ayıplamanız onun için büyük bir utançtır bir daha size bir şey anlatmayabilir.
Aslında en önemlisi bu dönemin bir kaç yıl içinde geçeceğini ve ne kadar huzurla atlatılabilirse çocuk ve ailenin ilişkisi ömür boyu sevgiyle devam edeceğini unutmamak lazımdır. Bir nevi geleceğe sevgi yatırımı da denilebilecek bir sabır dönemidir. Sabır kelimesi çok basit gelse de gerçek bir sabır göstermek, çocuğum tembel, duygusuz, boş bir insana dönüşüyor diye düşünmeden beklemektir çünkü ne kadar şu an haklı gibi görünseniz bile bu dönemdeki size yanlış gelen davranışlar kalıcı olmayacaktır. Ne kadar büyürse büyüsün ne kadar saygısız davranırsa davransın sizden alacağı beklentisiz sevgiyle normale dönecektir ve çirkin ördek yavrusu gibi bu dönemi atlattığında bütün ihtişamıyla güzelleşip tam bir hanımefendi ya da beyefendiye dönüşecektir.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.