HPV NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
HPV, yani Human Papilloma Virus, insanlarda siğillere sebep olan bir virüstür. 200’den fazla alt türü olan virüs, cinsel yol ile bulaş sağlamaktadır. Oral ya da genital bölgeyi enfekte ederek kondilom denilen lezyonların oluşumuna sebep olmaktadır. İnsan vücudunda oluşabilen tüm siğillerin sebebi ise virüstür. Bilinenin aksine hiçbir siğil, kurbağa, kertenkele gibi hayvanlar ile temastan oluşmaz.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV, cinsel yol ile bulaşan bir virüs olsa da HIV, bel soğukluğu gibi diğer zührevi hastalıklardan farklı olarak, ten teması ile bulaşmaktadır. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak virüsün bulaş ihtimalini düşürse de tam korunmayı sağlamaz.
Kondilom adı verilen, karnabahar görünümlü lezyonlar aktif haldeyken, bulaş prezervatif ile de gerçekleşir. Bu lezyonlar kadında vajina, makat çevresi ve nadiren üretra içinde oluşabilir. Erkek taşıyıcılarda ise penis, testisler ve üretra içinde lezyon oluşumu görülebilir.
İç çamaşırı, havlu gibi eşyaların paylaşılması gibi sebeplerden de nadiren de olsa bulaş olabilir. Kolay bulaşan bir virüs olduğu için bilinen en yaygın cinsel hastalıklardan biridir.
HPV Belirtileri
HPV belirtileri, çoğu zaman bulaşın gerçekleşmesinden 2 hafta ile 6 ay sonrasında kendini göstermeye başlar. Bazı türlerinin belirtisi olmadığı gibi bazı türlerinin tek belirtisi de irili ufaklı, karnabahar görünümlü siğillerdir. Kadınlarda HPV, Pap Smear adı verilen bir test ile teşhis edilebilmektedir. Erkekler için ise kondilomların patolojiye gönderilip incelenmesi dışında bir test yöntemi yoktur.
Virüs, cinsel hayat başlamadan önce yapılacak olan aşı ile önlenebilir olsa da ülkemizde aşı, devlet tarafından karşılanmamaktadır. Kişiler, aşıyı eczanelerden alıp en yakın sağlık kuruluşunda uygulatabilir. Ülkemizde aşı, sadece kadınlara uygulanmaktadır.
HPV Öldürür Mü?
Bazı alt türleri, penis, ağız, gırtlak, rahim ağzı ve rahim kanserine sebep olsa da ölümcül bir virüs değildir. Kadınlarda düzenli Pap Smear testi önemlidir. Erken teşhis, virüsün yayılmasını önlemenin en kolay yoludur. Aynı zamanda 40 yaşına kadar HPV aşısı yaptırmış olmak, rahim ve rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimalini düşürür.
HPV Tedavisi
Tedavi, virüsün türüne, yaygınlığına ve hastanın tercihine göre farklı seçenekler ile yapılmaktadır. Siğiller küçük bir alandaysa çeşitli lokal krem tedavileri uygulanabilir. Krem tedavisinden sonuç alınamadıysa ya da daha hızlı ve kesin bir çözüm aranıyor ise, cerrahi ile siğiller çıkarılabilir, elektrokoter ile yakılabilir, krioterapi ile dondurulabilir ya da lazer ile hastalıklı doku yakılabilir. Tedavi, yalnızca belirtileri ortadan kaldırmaya yöneliktir. Siğiller tekrar edebilir. Bu durumda yapılması gereken derhal tedavi olmaktır.
Belirtiler ortadan kalktıktan sonra ise hastaların sigarayı bırakması, spor yapması ve bağışıklıklarını kuvvetli tutmaları önerilir. Yapılan araştırmalar, HPV’nin vücuttan atılabilen bir virüs olduğunu göstermiştir.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.