Kabızlık, birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Ancak evde kabızlığı tedavi etmek için bazı etkili yöntemler vardır. Bu yöntemlerle kabızlık hızlı ve kolay geçer. Ancak bazı ciddi vakalarda, kabızlığı geçmek için ilaç kullanmak ve hatta lavman yaptırmak bile gerekli olabilir
Kabızlık Nedir?
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalması sonucu dışkılama zorluğu olarak adlandırılır. Konstipasyon olarak da bilinir. Tuvalete gitme zorluğunun kabızlık olarak adlandırılabilmesi için dışkılama haftada 2 veya daha az olmalıdır.
Bununla birlikte, bu sayıyı tıbbi bir kriter olarak kabul etmek doğru değildir. Çünkü her insanın tuvalete gitme alışkanlığı ve metabolizması farklıdır. Bu nedenle kabızlık kişiden kişiye değişir.
İki tür kabızlık vardır: akut kabızlık ve kronik kabızlık. Kabızlık 3 ila 6 ay boyunca düzenli olarak yaşanırsa kronik kabızlıktan söz edilebilir. Kronik kabızlık genellikle yaşlılarda görülür. Akut kabızlık, kabızlığın birkaç saat veya gün sürdüğü bir durumdur. Akut kabızlığın nedenleri oldukça farklıdır.
Kabızlık Neden Olur?
Kabızlığın en yaygın nedeni yeme alışkanlıklarındaki hatalardır. Örneğin, kalın bağırsağın çalışmasında önemli bir faktör olan lifli gıdaların yetersiz tüketimi kabızlığa neden olur. Ek olarak, yeterli sıvı tüketmemek de kabızlık oluşumuna yol açar.
- Kabızlık, vücudun bilinçsizce yapılan diyetlerde yeterince yağ ve mineral alamaması nedeniyle oluşur.
- Kabızlığın ikinci en yaygın nedenidir.
- Duygulardaki bazı değişiklikler, özellikle stres de kabızlığa neden olur.
- Kabızlık bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir.
- Diyabet, hipertiroidizm, Alzheimer gibi bazı hastalıklarda kabızlık sıklıkla görülebilir.
- Seyahat etmek,
- Gebelik,
- Yaşlanma
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.