KAVİMLER GÖÇÜ
Asırlar boyunca Avrupa Devletleri coğrafi, kültürel, siyasal ve dinsel bağlamda bu ögelerin birleşimiyle değişmiş be dünyayı etkisi altına almıştır. Avrupa’yı Avrupa yapan etkenleri oluşturacak be gelecekteki birikimlerinin altını dolduracak, temel atmasını sağlayacak süreçlere girmesiyle erken orta çağın bölümünü doldurmuş ve bu süreçte kavim hareketlerini tetiklemiştir.
Kavimler göçünde Türkler: Türklerin bazı sebeplerden ötürü ana varanlarından ayrılmasıyla kavimler göçü Barı Romanın sonunu hazırlamıştır. Germen kavimleri batıya doğru itilmiş ve roma imparatorluğunun sınırları tehdit altında bırakılmıştır.
Kavimler Göçünde Cermenler ve Romalılar:
Roma İmparatorluğu: Dördüncü yüzyıl sonlarında Akdeniz birliğini temsil eden Roma da değişimler yaşanmıştır. Bunlar hristiyanlığının eski Roma İmparatorluğuna karşı sağladığı Zafer ile dönüm noktası olmuştur ve imparatorluk ikiye bölünmüştür. Grek Doğu ve Latin batı olan bu ayrımda siyasal ayrımlar neticesinde birbirine yabancılaşmaya başlamıştır. Bu ayrıl orta çağın gelişinin habercisi olmuştur. Diğer taraftan Germanicus’un Cermenlere karşı seferiyle Marcus Aurelius’un hükmettiği dönemde Roma İmparatorluğu ve Cermenler arasında sınır ilişkisi oluşmuştur. Bu dönemde Akdeniz bölgesinin yönetimi gerilemiş ve çökmüştür ordular imparatorları atayarak senatoya karşı bir tavır koymuşlardır. Roma imparatorluğunun ağırlığı geri planda kalmış ve istikrarı sağlayamamışlardır. Aristokrasi askeri kariyerinde yükselmekle kalmayıp eğitimsiz ve siyasal istikrarı sağlayamaması ile aynı durumda kalmıştır. Para değer kaybetmiş ekonomik çöküşler meydana gelmiştir. Kavimler göçünün ilk olarak habercisi Sasanilere yapılan mücadele ile vücut bulmuştur. Sasanilere yenilmiş imparatorluk üçüncü yüzyılın çeyreğine gelindiğinde tekrar toparlanmış ve yeni yönetim birimleri, tanrı hükümdarlığını ve askeri sivil otoritenin birbirinden bağımsız hale getirilmesini sağlamış geniş kapsamlı reformlar yapmıştır. 375 tarihi ile başlayan kavimler göçünün erken döneminde cermenlere karşı hareketler başlamıştır. 376 tarihinde Batı da ayaklanıp Trakya’yı bozgun etmeleri üzerine Romalılar büyük bir yenilgiye uğramışlardır. 395 yılına gelindiğinde Doğu ve Batı yönetimleri bölünmüş ve iki bağımsız devlete ayrılmıştır.
Cermenler: cilalı taş dönemi sonrasında batıya yönelmiş kültürlerin kaynaşması sonucu ortaya çıkmıştır. Cermenler en eski dönemlerde dört tekerlekli arabalar, tunç, Demir ve altın işlemeciliğini, dokuma ve boyama ile çömlekçiliğin yanında camcılığı öğrenmişlerdir. Günümüzde Cermen diye adlandırdığımız kavramın kabul edilişi ilk olarak Poseidonios tarafından olmuştur. Cermenler batı, doğu ve kuzey olarak üç gruba ayrılmıştır. Doğuda yaşayan Cermenler bozkırda yaşayan toplulukların yaşam biçimlerine ayak uydurmuşlardır. Askeri anlamda güçlü olan bu kavim atlılar oluşturarak güç kazanmışlardır. Roma İmparatorluğuna gün geçtikçe yerleşen Cermenler eski kabileleri ile beraber karma kültürler oluşturmuşlardır. Askeri alanda, sanat ve mimaride Roma İmparatorluğuna büyük katkıları olmuştur.
Kavimler göçü sonuçları: İlk çağ dönemi sona ererek orta çağ dönemi başlamıştır. İsyanlara ve baskılara dayanamayan Batı Roma İmparatorluğu yıkılmıştır. Cermenler ve Romalıların beraberliğinde kültürler ve milletler birbirine karışarak yeni toplumlar oluşmuştur. Göç eden birçok kavim Britanya adalarına, Fransa’ya ve birçok Avrupa ülkesine yerleşmişlerdir. Avrupa’nın siyasal ve sosyal anlamda yapısı ortaya çıkmıştır. Avrupa Hun devleti kurulmuş ve günümüze kadar gelen yaşayan milletler oluşmuştur. Avrupa’da hristiyanlık yaygınlaşarak feodalite güç kazanmış ve skolastik düşüncenin temeller atılmıştır.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.