Çalışmalar ülkemizde ortalama 8 milyon insanın metabolik kemik erimesi hastalığına yakalandığını ve bu rakamın her yıl hızla arttığını göstermiştir. Kemik erimesi hastalığı zamanla daha ciddi durumlara yol açabilir.
İskelet sistemini oluşturan kemikler vücudumuz için büyük önem taşır. Sağlıklı kemikler, güçlü kollajen lifleri nedeniyle mineraller ve kalsiyum tuzlarından oluşur. Ancak ilerleyen yaşla birlikte kemik yapısı gücünü kaybetmeye başlar. Bu durumda kemikler zayıflar ve daha dengesiz hale gelirler.
Zamanla, kemiklerin içinde boşluklar oluşmaya başlar ve yavaş yavaş yoğunluklarını kaybeder. Genel olarak, bileklerde, omurgada ve kalça kemiklerinde kemik erimesinin neden olduğu kırıklar oluşur. Daha sonraki yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi belirtileri erken dönemde fark edilmeyebilir. Ancak önümüzdeki dönemlerde bunu fark etmeniz mümkün olacaktır.
Kemik Erimesi Belirtileri;
Kemik erimesi, kemiğin aşınmasının azalmasından kaynaklanan kırıklar veya çatlaklar olmadıkça bildirilemez.
Omurun içinde meydana gelen bir omurun kırılması veya çökmesi bel ağrısına neden olur ve kemik erimesinin belirtilerinden biridir.
Kemik erimesi hastalığını tespit etmek için kullanılan semptomlar arasında ileri yaşlarda dekolonizasyon ile gelişen kambur ve çarpık duruş vardır. Tüm bunlara ek olarak, normal koşullar altında herhangi bir soruna neden olmayacak, hafif şiddette darbelerle ortaya çıkan kırık ve çatlaklarda yaygın kemik erimesi belirtilerindendir.
Kemik Erimesine Alınacak Önlemler ve tedavisi;
Düzenli Olarak Egzersiz Yapın. Kemik sağlığımızı ve genel vücut sağlığımızı korumak için düzenli olarak egzersiz yapmamız gerekir. Sporla hayatınızı canlandırarak ileride kemik erimesi gibi birçok sağlık sorununu önlemek mümkündür. Ek olarak, düzenli egzersiz fiziksel sağlığımız ve ideal kiloda kalma kabiliyetimiz için son derece önemli bir önlemdir.
Sigara ve Alkolden uzak durun. mümkün olduğunca, sigara ve alkol kullanımı kemik metabolizmasını olumsuz yönde etkileyen kemik yapısını bozabilir. Kafein aynı zamanda sigara ve alkol ile birbirine yakın kemik yapısını etkileyebileceğinden kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken maddelerden biridir. Kafeinsiz de kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken maddelerden biridir.
Bol miktarda Kalsiyum alın. Her yaştaki insanlara tavsiye edilen D vitamini ve kalsiyum, kemik sağlığı için oldukça büyük bir etkendir. Gerekli kalsiyum alımı için düzenli olarak tüketilmesi gereken gıdaların balık, balık yağı, süt ve süt ürünleri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak aşırı kalsiyum tüketiminin de sağlığa zararlı olduğunu ve yeterli düzeyde alınması gerektiğini de belirtelim.
Protein, Sebze ve Meyve Tüketin. Kemik ağırlığının üçte ikisinin proteinden oluştuğunu düşününce, proteinin değerini daha iyi anlarız. Yeterli miktarda alınan proteinin, kemik yapısını güçlendirmeye yardımcı olacağından düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Meyve ve sebzelerin ağırlıklı olduğu bir diyet programının uygulanması önümüzdeki dönemlerde oluşabilecek kemik problemlerini önleyecektir.
D vitamininin kalsiyumun yanı sıra kemikler için de önemli olduğunu vurguladık. En doğal ve kolay erişilebilir D vitamini kaynağı olan güneşi unutmamalısınız. Günde tahmini 15 dakika güneşlenmenin kemik sağlığınız için son derece değerli olduğunu bilmelisiniz. Kemik kütlesinin korunması için 400-800 IU D vitamini almak yeterli olacaktır.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.