MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Maymun çiçeği virüsü diğer adıyla monkeypox ilk olarak Orta ve Batı Afrika’da ortaya çıkan ve çoğunlukla diğer bölgelere ihracat edilen, hayvanlardan insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Eskiden yabani hayvanlardan insana bulaşın sınırlı olması insanlardan insana bulaşması az rastlanan ve yoğun temas gerekmesi sebebiyle kısıtlı bir bölge içerisinde kalırdı. Son dönemlerde virüsün bulaşma oranı Afrika kıtasından dışına çıktığı için araştırılmaya sebep olmuştur.
Virüs Poxviridae ailesinden Orthopoksvirus cinsine ait çift sarmalı ve zarflı bir DNA virüsüdür. Bu virüsün Orta Afrika bölgesinde daha çok bulaşıcı ve etkili olduğu bilinmektedir. Batı Afrika bölümünde ortaya çıkan virüs ise az sayıda insanın yerleşim yerine gidip sonra kentsel yerleşime geçişinde yaydığı düşünülmektedir. Çiçek hastalığına benzer belirtiler görülmektedir. İnsanlarda maymun çiçeği hastalığı ilk kez 1970 yılında görülmüştür.
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri
- Maymun çiçeği hastalığı hayvandan ve maymun çiçeği enfeksiyonu geçiren kişiden bulaşabiliyor. Her bulaşıcı hastalığın olduğu gibi bu virüsde de kuluçka süresi var. Kuluçka süresi çoğunlukla 6-13 gündür ama 5-22 gün arasında da görülebiliyor. Belirtiler çiçek hastalığınla ortak yönleri bulunmaktadır.
- Birinci dönemde ateş, sık sık baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrıları, kemik kas ağrıları ve yoğun halsizlik görülür. Bu belirtileri 0-5 gün içerisinde hasta hisseder.
- Lenf bezlerinin şişmesi su çiçeği hastalığı ile karşılaştırıldığında maymun çiçeğinin en ayırt edici belirtisidir.
- kinci evrede deri döküntüleri ateşin ortaya çıkmasından sonra başlar. Bu döküntüler yüz, kol ve bacaklarda yoğundur. En çok yüz daha sonra avuç ve ayak tabanını etkiler.
- Ağız içerisinde ve Genital bölgede döküntüler meydana çıkar. Bu döküntüler kabarık ,kırmızı ve içi önce berrak sonra sarımsı sıvı dolu bir lezyon olurlar.
- Ağız ve Genital bölgede çıkan lezyonlar birden fazla olabilir. Bu belirtiler 14 gün ve 28 gün arasında görülebiliyor.
- Maymun çiçeği virüsü çocuklarda şiddetli görülebiliyor.
- Önceden çiçek aşısı koruyucusu olan kişiler bu virüse karşı daha duyarlıdır.
- Maymun çiçeği virüsün olumsuz etkileri arasında akciğer enfeksiyonu, görme kaybı ve beyin iltihabı vardır.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?
Monkeypox (maymun çiçeği) virüsü insanlara çoğunlukla fare, sincap gibi kemirgen hayvanlardan ve vahşi hayvanlardan bulaşır. Virüs enfekte olmuş hayvandan ısırılma, lezyon, vücut sıvılarından ve döküntülerden bulaşır. Az pişmiş et virüsün bulaşmasını sağlar. Hasta kişiyle ortak havlu, çarşaf gibi eşyalar kullanmakta bulaş riskini arttırır.
Maymun Çiçeği Virüsü Tedavisi
Şu an için kanıtlanmış bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bir çok enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi destek tedavisi önemlidir. Çalışmalar çiçek aşısı olmuş kişileri maymun çiçeği virüsünden koruduğu göstermiştir. Yeterli beslenme ve sıvı takviyesi yapılmalıdır. Tedavi yöntemi bulunmayan maymun çiçeği virüsünün aşısı da bulunmamaktadır. Bu virüsü alan kişi kendini karantinaya almalı ve cerrahi maske takmalıdır.
Maymun Çiçeği Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?
- Virüsü bulaştıracak hayvanlarla temastan uzak durmak gerek.
- Hijyen kurallarına dikkat etmek en önemli korunma yöntemidir.
- Hayvanlarla ve insanlarla temas ettikten sonra bol bol su ve sabunla ellerimizi yıkamalıyız.
- Hayvan etleri önemli bir bulaş olduğu için iyi pişirilmiş etler tüketilmelidir.
- Enfekte hastaları karantinaya alıp insanlardan uzaklaştırmalıyız.
- Hastalarla temas ederken maske ve koruyucu gereçlerle temas etmeliyiz.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.