Rahim Miyomu Nedir?
Miyomların neden oluştuğuna dair net bir bilgi olmasa da ; karnın içinden yaşanan ağrı, uzun süreli adet kanamaları kadında yaşam kalitesini düşürmeye yetmektedir. Rahim Miyomu, kısırlık ya da gebelik oluşumunda sorunlar da yaşatabilir. Miyom tedavisi için ilaçla tedavi söz konusu olmasa da cerrahi tedavi yöntemleri daha çok tercih edilmektedir. Miyomlar kadınlarda rahim kas dokusundan gelişerek oluşan türleri en sık karşılaşılanlardır.
Miyomlar Kimlerde Görülür?
Miyomlar genelde üreme çağında olan kadınlarda görülür. Bazen de ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Ergenlik çağındaki kızlarda ya da 40 yaş üzeri kadınlarda belirtiler oluşabilir. Kadınlarda oran olarak %75 miyom görülme olasılığı vardır.
Miyom Belirtileri
- Ağrılı ve uzun süreli adet kanamaları
- Karnın içinde basınç hissedilmesi ve ağrılar
- Kısırlık ya da gebelik oluşmama sorunları
- Sık sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma
Miyom varlığı kadınlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunların başında uzun süreli adet kanamaları, kabızlık, halsizlik, karında büyüme ve şişkinlik hali, kısırlık ve tekrarlayan düşüklerdir. Bu nedenle özellikle 35 yaş sonrası her yıl düzenli olarak jinekolojik muayene önem taşır. Rahimde oluşan miyomlar 1 cm ile 15 cm arasında değişkenlik gösterir.
Miyomların Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Miyom tanısı konulabilmesi için kadın doğum uzmanı tarafından ultrasonla değerlendirme yapılması gerekir. Miyomun boyutu ve oluşum yaptığı yer böylelikle saptanır. Rahimin ne tarafında olduğu belirlenir. Eğer miyom sayısı fazla ise manyetik rezonans görüntüleme ile de tanı konulur.
Miyom tedavisi ise ; tamamen hastanın yaşına, çocuk sahibi olup olmadığına, miyomun yerleşim yerine, sayısına bağlı olarak değişir. Kansere dönüşme olasılığı düşüktür. Ancak ileri yaşta ortaya çıkıp da hızlı büyüme şeklinde bir durum söz konusu ise kontrol edilmesinde fayda vardır. Kanser ihtimali var ise miyomun patolojik incelemeye gönderilmesi gerekmektedir. Ameliyat olmadan bir tedavi söz konusu değildir. Eğer miyom ameliyatı kaçınılmazsa ; ameliyat tipi olarak açık ve kapalı olarak değerlendirilir. Kapalı miyom ameliyatları sonrası ağrı çok daha az olup sosyal ve iş hayatına geri dönüş hızlı olur.
Miyom Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınabilir mi?
Miyom ameliyatı sonrası gebe kalma için verilen süre aslında tamamen miyom sayısına ve büyüklüğüne bağlıdır. Rahim duvarındaki yeri de etkilidir. Yapılan kesi de ne kadar büyükse bekleme süresi de artar. Genelde gebelik için önerilen süre 6 aydır.
Miyomlar korku veren bir durum olmamakla beraber, dikkate alınması, takip edilmesi gereken durumlardandır. Önerilen 6 ayda bir rahim ve yumurtalıkların ultrasonla kontrol edilmesidir.