Yüzyılda bilim ve teknoloji birbirleriyle yakınlaşmıştır. Örneğin bilimsel toplantılarda konuşulanlar artık telgraflar aracılığıyla yazılmaya başlanmıştı. Bu dönemde seri üretim için laboratuvarlar ve fabrikalar kurulmuştur. Bu dönemde bilim, teknolojinin de yardımıyla zirveye çıkmıştır. Bu dönemde birçok buluş, icat yapılmıştır. Örneğin: Kuantum kuralı, görelilik kuramı, büyük patlama kuramı…
BİLİMLER VE BİLİM ADAMLARI
Matematik
Matematiğin altın çağı 19. yüzyıldır. Bu dönemde matematiğe katkı sağlayan önemli isimlerden bazıları şunlardır: Fourier, Foruier Serisi olarak bilinen trigonometrik fonksiyonların içinde yer aldığı bir denklem bulmuştur. Sir William Rowan Hamilton, kuaterniyonları bulmuştur. George Cantor, günümüzde de kullanılan kümeler kuramının kurucusudur. Carl Friedrich Gauss, ‘‘Matematiğin Prensi’’ olarak bilinir. İlk eseri olan Disquistiones Arithmeticae (Aritmetik Araştırmaları)’da sayılar teorisi üzerinde durmuştur. Edebiyat, politika, fizik, jeodezi, botanik, mineroloji gibi çeşitli alanlarla ilgilenmekteydi. Aynı zamanda Almanca, Latince, İngilizce, Danimarkaca, Fransızca ve Ruça biliyordu. Evariste Galois, çok genç yaşta hayatını kaybetmiştir. Fransa’da cumhuriyetçi yaklaşımından dolayı hapse girmiştir. Bu dönemde makaleler yazmıştır ve Fransız Bilimler Akademisi’ne göndermiştir. Ancak bazı makaleleri anlaşılmadığından yayınlanmamıştır, bazı makaleleri ise Evariste Galois öldükten sonra yayınlanmıştır. Denklemler konusunda yazılar yazmıştır, grup teorisini bulmuştur. Henri Poincare, Sorbonne Üniversitesi’nin profesörlerinden biridir. Fizik ve matematiğin farklı konuları üzerinde birçok ders vermiştir. Bilim felsefesi konulu, Bilimin Değeri ve Bilim ve Varsayım adında Türkçeye çevrilen eserinin dışında çok sayıfa makale yazmıştır. Gök mekaniği alanında Üç Cisim Problemi üzerinde durmuştur.
Astronomi
Gözlemsel Astronomi
Giambattista, basit bir lens ile ilk teleskopu icat etmiştir. Bu aracı astronomik amaçla ilk defa kullanan bilim adamı ise Galilei Galileo olmuştur. Bu dönemde iki önemli gözlemevi kurulmuştur. Bu gözlemevlerinin ilki Paris Bilimler Akademisi’ne bağlı olan Paris Gözlemevi’dir. İkinci gözlemevi ise İngiliz Kraliyet Akademisi’ne bağlı olan Greenwich Gözlemevi’dir. 1932’de ilk radyo radyo teleskop kullanılmıştır. Huygens, Satürn’ün halkasının ve iki uydusunun olduğunu gözlemlemiştir. Guiseppe Piazze, Mars ve Jüpiter’in arasında gezegencikler olduğunu gözlemlemiştir. Yapılan gözlemler sonrasında gerçekten o bölgede iki binden fazla gezegencik olduğu görülmüştür. Le Verrier, yaptığı gözlemler sonucu Neptün’ü bulmuştur. Clyde William Tombaugh, Lowell Gözlemvi’nde yaptığı gözlemler sonucunda Plüton’u bulmuştur.
Dinamik Astronomi
Gezegenlerin hareketleri kinematik olarak adlandırılmaktaydı. Gezegenlerin hareketlerini dinamik olarak adlandırılan ilk iblim insanı Isaac Newton olmuştur. Joseph Louis Lagrange, birbiriyle bağlantılı altı gezegen gördüğünü öne sürmüştür ve bu bağlantıyı diferansiyel denklemlerle açıklamıştır.
Astrofizik
Spektral analiz, astrofiziğin temellerini atmıştır. Spektral analizin temellerini atan ise Isaac Newton olmuştur. Newton, Güneş’ten çıkan ışınların yedi renkten oluştuğunu öne sürmüştür. Ritter, bu yedi rengin her birinin bir ısı seviyesine denk geldiğini düşünmüştür. Herschel, kırmızı rengin ötesinde bir sıcaklık keşfetmiştir ve buna ‘‘kırmızı ötesi’’ adını vermiştir. Sir George Stokes ise mor rengin ötesinde görünmeyen bir ışın olduğunu ileri sürmüştür ve buna ‘‘mor ötesi’’ adını vermiştir. Joseph Fraunhofer Güneş’ten çıkan ışık spektrumlarının arasında 754 tane siyah spektrum olduğunu belirtmiştir. Bu siyah spektrumlara Fraunhofer Çizgileri denilmekteydi. Christian Doppler yıldızların spektrumlarını incelemiştir. Bazı yıldızların spektrumların kırmızıya, bazılarının ise mora kaydığını gözlemlemiştir. Spektrumları kırmızıya kayan yıldızlar bizden uzaklaşırken, mora kayanların bize yaklaştıklarını gözlemlemiştir.
Elektrik ve Elektromanyetik
Mıknatıstan, mıknatısın itme ve çekme kuvvetinden ilk defa bahseden bilim adamı William Gilbert’tir. Gilbert aynı zamanda statik elektrik hakkında da araştırmalar yapmıştır. Charles Du Fay statik elekrtik üzerinde çalışmalar yapan bir diğer bilim adamıdır. Du Fay yaptığı deney ve gözlemler sonucu elektriği ikiye ayırmıştır: Camsal elektrik ve reçinesel elektrik. Benjamin Franklin, yıldırımın atmosferin elektriğinden ibaret olduğunu savunan ilk kişidir. Bu açıklamayı yapmadan önce birçok deney ve gözlem yapmıştır ve deneylerde bazı asistanları, yıldırım çarpması nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Michael Faraday, ilk elektrik motorunu yapar ve elektriğin taşınmasını sağlayan bir iletken elde eder. Aynı zamanda Faraday Kanunları yani indüksiyon kanunlarını bulmuştur.
Optik
Bu dönemde ışığın niteliğine dair iki kuram ileri sürülmekteydi. İlk kuram Isaac Newton’un öne sürdüğü tanecik kuramıdır. İkinci kuram ise ilk olarak Francesco Maria Grimaldi’nin öne sürdüğü, sonrasında Christiaan Huygens’in öne sürdüğü dalga kuramıdır.
Kimya
Bu dönemde kimyanın incelediği iki konu madde ve enerji sorunudur. Dimitri Mendeleyev, günümüzde kullanılan periyodik tabloya çok yakın bir periyodik tablo tasarlamıştır. Bu tasarladığı tabloya bazı yerleri boş bırakmış ve bu boşlukların yakında dolacağını belirtmiştir ve öyle de olmuştur. William Henry, gazın yoğunluğu ve gazın suda çözünebilirliği arasındaki ilişkiyi araştırmış ve kıyaslamıştır. Amedeo Avogadro da gazların hacimleri ile gazları meydana getiren molekküller arasında ilişki olduğunu düşünmüştür. John Dalton, kimyasal maddelerin atomlardan oluştuğunu savunmuştur. Bu kimyasal maddeleri oluşturan atomların da her birinin farklı ağırlığı olduğunu düşünmüştür. William Prout, elementlerin atomlarının ağırlığının hidrojen ile ilişkili olarak değerlendirmiştir. 1910’da Lord Ernst Rutherford, kendi tanımıyla atomun pozitif elektrikle yüklü olan çekirdeğini yani protonu keşfetmiştir.
Biyoloji
Canlıların temel taşı hücreler incelenmiştir. İnsanların kromozom sayısını ilk olarak 48, sonrasında 46 olarak belirlemişler. Doku ve organ naklini gerçekleştirmek için briçok araştırma, gözlem, deney ve uygulama yapmışlar. Canlıların sabit mi değişken mi olduğunu sistematik olarak ilk defa ele alan Jean Baptiste de Lamarck’tır. Lamarck’a göre canlılar çevresel koşullardan etkilenerek, çevreye uyum sağlamak için değişirler. Bu konuyu değerlendiren bir diğer bilim adamı Charles Darwin’dir. Darwin Türlerin Kökeni adlı eserinde evrim teorisini açıklamıştır.
Jeoloji
Georges- Louis Leclerc Buffon, Historie Naturelle, Generale et Particuliere (Doğa Tarihi) eserinde doğadaki varlıkları tanıtmıştır. Buffon canlıları anlamak için önce dünyayı anlamamız gerektiğini düşünmüştür. Georges yapıtlarında değindiği konularla, evrim ve kalıtım kuramının temellerini atmıştır.
Tıp
Louis Pasteour, kuduz mikrobunu keşfetmiş ve kuduz aşısını bulmuştur. X ışınları teşhis sürecinde kullanılmaya başlanmıştır. 1895’te ilk röntgen kullanılmıştır. Antiseptikler (mikrop öldürücüler) ve analjezikler (ağrı kesiciler) kullanılmaya başlanmıştır. Sinir sistemi üzerine de yoğunlaşılmıştır, Philippe Pinel psikiyatrinin babası olarak anılmıştır. Vitaminler de bu dönemde bulunmuşlardır. Önceleri kullanılan bitkisel ve hayvansal ilaçlar yerine inorganik veya organik ilaçlar kullanılmaya başlanmıştır. İlaçlar kullanılmadan önce çoğunlukla fareler üzerinde test edilmişlerdir.
Teknoloji
Sanayi Devrimi ile üretim artık insan ve hayvan gücü sayesinde değil, buhar makineleri sayesinde gerçekleşmekteydi. 1712 yılında ilk pistonlu buhar makinesini İngiliz Thomas Newcomen icat etmiştir. Thomas Alva Edison, ilk ampulü icat etmiştir. Bu ilk ampulün kırk saat boyunca hiç sönmeden yandığı söylenmektedir. 1827’de fotoğraf, 1837’de telgraf, 1876’da telefon ve 1925’te televizyonun icadı ile iletişim oldukça kolaylaşmış, teknoloji çok hızlı bir şekilde yayılmıştır. 1895’te X ışınları kullanılmaya başlandı. 1903 yılında Wright Kardeşler, ilk uçakla 59 saniye de olsa yerden havalandılar. İnsanlık, teknoloji ile hızla gelişirken 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombası ile teknolojiye olan olumlu bakış açısı, yerini olumsuz bir bakış açısına bıraktı.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.