Beşinci Hastalık Nedir?
Beşinci hastalık ; kollar, bacaklar ve yanak kısımlarında kırmızı döküntüler şeklinde kendini belli eden viral hastalıklardandır. Çocuklarda çok daha fazla görülür ve genelde de hafif semptomlarla geçer. Ancak hamile kadınlarda yada bağışıklığı düşüklerde çok daha ağır seyreder.
Beşinci hastalığa neden olan virüs Parvovirüs B19’dur. Bu virüs özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda çok yaygın olarak yaşanır. Bunun da sebebi solunum ve tükürük yolunun yayılmasının eğilimindedir. Ve yine okul tuvaletlerinde hijyene dikkat edilmemesi hali hastalığın yayılmasında etkilidir. Bir çocukta beşinci hastalık hafif geçirilirken hamile bir kadında doğmamış bebeğe kadar risk vardır.
Beşinci Hastalık Semptomları Nelerdir
Genelde belirtiler bir grip gibidir:
- Baş ağrısı,
- Yorgunluk durumları,
- Boğaz ağrısı,
- Mide bulantısı,
- Burunda akma,
- Burnun tıkalı olması halidir,
Bu belirtiler sonrasında yanaklarda beliren kızarıklıklarla birlikte gelişme kaydeder. Bu döküntü daha sonra kollara ve bacaklara doğru ilerler. Bu durum birkaç hafta sürebilir. Çocuklarda kızarıklık yetişkinlere göre daha fazla görülür buna karşılık yetişkinler de de eklem ağrısı fazla yaşanır.
Beşinci hastalık teşhisine gelince; yapılan muayenede var olan döküntüler incelenir, gerekirse antikor testi istenebilir. Özellikle hamilelerde bu test önceliklidir. Tedavi amaçlı belli bir süreç yoktur. Eklem ağrıları ya da ateş varsa bu durumları giderici ilaçlar doktor tarafından reçete edilir. Ve dinlenerek virüsle savaşma sürecine girilir. Bu süreç en fazla 3 haftadır. Özellikle çocukların bol sıvı tüketerek, okula göndermeyerek dinlenilmesi gereklidir.
Beşinci hastalığa yakalanan kişinin bağışıklık sistemi düşükse , kemoterapi tedavisinde ise doktor kontrolünde olması önem taşır. Özellikle anemi ile ilgili bir hastalık taşıyorsa bu önemlilik kat be kat artar. Çünkü beşinci hastalık vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini durduracak güçtedir. Hamile bir kadında beşinci hastalık oluşumu; kalp yetmezliğine, düşüğe hatta ölü doğuma bile neden olabilir.
Beşinci Hastalık Nasıl Önlenebilir?
Beşinci hastalık yayılma biçimi havadandır. Bu nedenle hapşırma, öksürme durumlarında insan temasına dikkat edilmesi gereklidir. Bu sebeple ilkokul çağındaki çocuklarda sık yayılma yaşanır. El hijyeni yakalanma olasılığını düşürücü faktördür.
Beşinci hastalık genelde alerjik durumlara, el- ayak- ağız hastalığına ya da su çiçeği hastalığına benzetilebilir durumu vardır. Bu hastalığın farklılığı, döküntünün düzensiz olmamasıdır, döküntüler belli bir bölgede oluşum halindedir. Ancak iyileşme süreci ile birlikte bu döküntüler kalıcılık durumuna neden olmaz. Hastalık nedeni bir virüs olduğundan antibiyotik kullanımı söz konusu değildir. Tedavi edilmeyen beşinci hastalık; orta kulak iltihabına ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Ateşin düzenli takibi önem taşır.
Hastalığın oluşumu ile birlikte 4 ila 14 gün arasında semptomları ile birlikte hastalık yaşanır. Bu dönem zarfında hastanın dinlenmesi,bol sıvı tüketmesi, öğrenci ise okula gönderilmemesi, başka kişilerle temasında dikkatli olunması ve hijyenine özen gösterilmesi halinde çok daha hafif ve sorunsuz geçecektir.