Ekonomi Nedir? Kötü mü?
Ekonomi : Merhaba sevgili okuyucu global anlamda endüstriyel bir makale – deneme yazıma daha hoş geldin, Ekonomi diyerek konuya girmek istiyorum. İnsanlar doğar büyür yaşar ve ölür; peki bu basit cümleleri okurken bile ekonominin zorlukları karşısında neler yapacağını şaşıran insanoğlu ekonominin köreltme algoritması karşısında neler yapabilir ki! Ekonomi bizi her anlamda köreltmek üzere kurulmuş bir piramidin sistematik miktarıdır. Ekonomi ilk uygarlıklardan günümüze pek çok konu ve zengin eylemler bütünü olarak günümüzde yerini almıştır.
Ekonomi ilk uygarlıklarda takas usulü ile başlayıp “Lidyalıların” parayı bulmasıyla şekillenmeye başladı. Topluluklar madeni ve kağıt parçaları üzerine belirtikleri sembol, sayı, görsel vb. tasarımlar ile paralarını kendi topluluk ve uluslarının bir parçası olarak bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde kullanmaya başladılar. Bu bağlamda ihtiyaçlar talep-arz çatısı altında ( satıcı alıcı) arasında bir köprü görevinin oluşmasını sağladı.
Alışveriş ve ticaret kavramlarının hayatımıza girmesine öz hazırlıklar yine bu bilinçli veya bilinçsiz eylemler sonucu şekillenmeye başladı. Ekonomi toplumların, ülkelerin, devletlerin stratejik hamleler ile birey temelli doğan zaruri ihtiyaç ve talepleri beraberinde getirince Ülkeler ve devletler ekonomi alanında reformlar sistemler ve iyileştirme sömürme veya eşitleme dengeli tüketim ve üretimin makineden insana, insandan makineye geçmesi, için bir takım çalışmalar üstlenip Ülke topraklarına hakim olma, refaha kavuşma, veya bölgeleri işgal etme, savaş çıkarma, sömürme, taciz etme, tehdit etme, ve küresel çapta söz sahibi olabilmek için siyasi sahalarda etkili veya etkisiz bir dizi çalışmalar başlattılar.
Günümüzde artan enflasyon, işsizlik, küresel salgın hastalıklar, savaşlar, yapılan reform hareketleri insanları psikolojik ve ruhsal anlamda maddi ve manevi bir çaresizliğe sürüklemekten başka bir yol izletemedi. insanoğlu bir küresel salgın veya bir savaş ile ülkelerinden kaçmak, sığınacak yerler veya yaşayabilecekleri, güvenli alan adına ve beraberinde istenen Ekonomik vb. unsurlardan ötürü göçe zorlandılar.
Bir salgın hastalık ile kapanan işyerleri işinden olan milyonlarca insan ve dahası bir çok olumsuz olaylar zinciri başlamış oldu.
İnsanlar hükümetlere veya ekonomilerinin kendi ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığına daha çok evde geçirdikleri vakitte tanık oldular. Ekonomi insanları büyük ölçüde köreltebilen kusurlu veya kusursuz bir bilimden de öte yanlış eksik veya niteliksiz ekonomistler tarafından uygulanan stratejilerin toplumda psikolojik ve ruhsal anlamda bir baskıya maruz bırakmış hissi uyandırmasına ve insanlar da Ekonomi bizim ihtiyacımızı karşılayamamaktadır; Diye bir algı yaratmasına sebep olmuştur.
Ekonomi Olmasaydı Ne Olurdu?
Bu soruyu soramadan edemeyeceğim sanırım, Ekonomi olmasa hayatımızda belli bir süreden sonra takas usulü gündeme gelecektir hiç şüphesiz ama belli kriterleri olacağından dolayı modern dünyada pek ilgi göremeyecek bir aktiviteden öteye gidemez bir durum olurdu bu.
Ekonomi olmamış gibi davranarak yeni bir ekonomi anlayışını hep birlikte inşa edebilecek insanoğlu devlet otoriteleri ve yöneticilerin korkusundan veya rahatlarını bozmak istemeyeceklerinden bu fikirde pek ilgi görmeyecektir hiç şüphesiz; Oysa var olan ekonominin tüm olumlu ve olumsuz sonuçlarına göğüs germeyi seçip çoğunluk olarak iyileştirme çalışmaları yapılmasına dair teoriler üretebiliriz.
Ekonomilerde toplumun her kesiminin ayrım yapılmadan eşit bir şekilde faydalanmasına dair izlenimlerimiz her geçen gün ihtiyaçtan çok talep edip istememizde yatıyor. ekonominin olmamasının değil de kaosun oluşmaması için güç birliği ile mücadele ederek hep beraber başarabileceğimiz güzel ve sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle..