Erasmus hemen hemen her Türk gencinin Avrupa hayallerini gerçekleştirebilmesi, kısa süre de olsa Avrupalı genç gibi bir hayat sürebilmesi için önemli bir aracıdır. Bu bağlamda, uzaktan bakıldığında oldukça basit ve çok eğlenceli bir şey gözüken Erasmus aslında içine girildiğinde de birtakım zorlukların olduğu göze çarpmaktadır. Buna rağmen doğru bir yol izlendiğinde çok basit bir süreç olduğunu görmek mümkündür.
İlk olarak Erasmus yapabilmek için üniversitenizin yabancı dil sınavından geçerli bir not alabilmeniz gerekmektedir. Bu not genelde her üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de genel olarak üniversiteler B1 İngilizce dil seviyesini baraj olarak seçmektedir. Eğer üniversitenizin dil sınavı barajını geçerseniz Erasmus yapmanız için yeterli olmamaktır. Buna ek olarak not ortalamanızın 4 üzerinden en az 2.25 olması gerekmektedir.
Bu süreci de geçtiğiniz takdirde ikinci aşamaya geçmiş olursunuz. İkinci aşamada üniversitenizin sizin bölümünüzle ilgili Avrupa’da yapmış olduğu ikili anlaşmalar listesine ulaşmanız gerekmektedir. Kendinize göre en uygun ülkeyi ve üniversiteyi seçim sırasında üst sıralara koymanız sizin için oldukça avantajlı olacaktır. Çünkü seçim yaparken doğrudan ülkenin güzelliklerine kanmanız sizin için çok da iyi bir şey olmayabilir. Örneğin Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler vize konusunda oldukça yavaş ve zorluk çıkaran ülkeler olarak göze çarpar.
İkinci aşamada seçiminizi yaptıktan sonra üçüncü aşama olarak okulunuzda asil olarak seçilmeniz gerekmektedir. Bu kısmı da geçtikten sonra yine de tam anlamıyla Erasmuslu olmuş olmazsınız. Çünkü karşı kurum size vize için gerekli olan “kabul mektubu” göndermesi için istedikleri belgeleri yüklemeniz gerekmektedir. Bu belgeler genelde “sigorta, learning agreement belgesi ve pasaport” olmaktadır.
Üçüncü aşamada karşı üniversiteden kabul mektubu aldıktan sonra artık geriye sadece uçak bileti almanız kalıyor. Ucuz uçak bileti için genel olarak Sky Scanner sitesi kullanılmaktadır. Burada kendiniz için en ucuz bileti bulduktan sonra ailenizle ve sevdiklerinizle son zamanlarınızı geçirebilirsiniz. Çünkü artık siz Erasmuslu olmuşsunuz demektir.
Türk öğrencileri genellikle Erasmus için Polonya’yı seçmektedir. Bunun nedeni Polonya’nın Schengen bölgesinde yer alıp Euro para birimini kullanmamasından dolayıdır. Polonya kendisine ait Zloty para birimini kullanmaktadır ve 11.06.2022 tarihi itibariyle 1 Zloty 4 Türk lirasına eşittir. Polonya’da eğer sigaranız ve içkiniz yoksa ya da bu ikiliye çok az para harcıyorsanız genelde 250-350 Euro (yurt parası dahil) size fazlasıyla yeterli olacaktır. Kaldı ki hibe ortalama aylık 450 Euro verilmektedir.
Polonya’ya kışın gelecekler yanlarına çok fazla kışlık kıyafet almalarını öneririm. Çünkü Polonya Avrupa’nın kuzeyinde olduğunu her seferinde çokça hissettirmektedir. Polonya ile ilgili bir diğer kısım ise Polonyalı insanların İngilizce konuşma oranları ülkemizle hemen hemen aynı seviyededir. Bu yüzden çevrimdışı çeviri yapabileceğiniz bir mobil uygulama indirmenizi öneririm.
Avrupa içinde seyahat düşünceniz Polonya içerisinde oldukça basittir. Ryanair ve Wizzair üzerinden her yere bedava denilebilecek derecede bilet bulabilirsiniz. Örneğin Katowice’den Milano’ya sadece 8 Euro’ya bilet bulabilirsiniz. Ya da uygun zamanı kollarsanız Krakow’dan Roma’ya 5 Euro’ya kadar bilet bulabilirsiniz. Polonya’nın pek çok ülkeye sınır olmasından dolayı (Almanya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Rusya, Ukrayna, Slovakya) seyahat etmeniz ve görmeniz için size pek çok imkan sunmaktadır.
Polonya’ya yakın ülkeler ve şehirler arasında sizlere seyahat planınız için önerebileceğim yerler şunlardır: Berlin, Köln, Münih (Almanya), Prag (Çek Cumhuriyeti), Vilnius (Litvanya), Bratislava (Slovakya), Budapeşte (Macaristan), Krakow, Wroclaw, Gdansk, Varşova (Polonya). Uçak bileti alarak seyahat yapabileceğiniz yerler için: Barselona, Madrid (İspanya), Amsterdam (Hollanda), Brüksel (Belçika), Milano, Venedik, Vatikan, Roma, Napoli, Pisa (İtalya) gibi yerleri önerebilirim.