Hepinize selamlar arkadaşlar, bu yazımızda sizlere Halüsinasyon Nedir? Halüsinasyon Gördüğümüzü nasıl anlarız? Halüsinasyon Çeşitleri nelerdir? ve bu tarz sorularınızın cevabını vereceğiz.
Halüsinasyon, bireylerin dünyada olmayan varlıkları görmesi, hissetmesi, işitmesi, koklaması demektir. Çoğu kişi için halüsinasyon dünyada var olmayan varlıkları görmek olarak tanımlar. Fakat halüsinasyonlar bundan daha çok terim ve açıklama içerir. Örneğin gerçekte olmayan varlıklara dokunabilmek halüsinasyona girer. Birden çok sebebi olabilir. Akıl sağlığı bozuklukları yüzünden kaynaklanabilen Parkinson benzeri sinir sistemi hastalıklarıyla halüsinasyonlara sebeb olabilir. Siz ya da yakınlarınızdan birileri bunları görüyorsa bir doktora başvurmak en iyi seçenektir. Halüsinasyonları kontrol altında tutmak ya da gidermek halüsinasyonların çıkışına bağlıdır.
Sesler duyarsanız başvurduğunuz doktor işitsel halüsinasyon diyecektir. biri kulağınıza fısıldar gibi olur ve size birşeyler yapmanızı söyleyebilirler.
Çoğunlukla görme ile ilgili halüsinasyonlara rastlanılır. Tanıdığınız birinin yüzü tırmaladıklarını yada size yakınlaştığını görebilirsiniz. Nadiren olan bir olay ise oksipital nöbetlerdir parlak ışık ve şekiller görürsünüz.
Koku ile halüsinasyon bulunduğunuz alan içinde kötü bir koku almanız gibi ya da bu kokuyu kendinizden geliyor gibi de görebilirsiniz
Çok göz ardı edilen ama halüsinasyonun bi parçası olan tat alma yani yediğinizde veya içtiğinizde garip bir tat alabilirsiniz.
Son olarak ise bir şey hissetmeniz yani dokunma duyunuz bu halüsinasyona ise taktil halüsinasyon denmektedir. Yanınızda, önünüzde, arkanızda, hiç kimse yokken size birinin dokunduğunu hissedebilirsiniz. Bazen karıncalanma densede üstünüzde böcek gezer gibi oluryorsa buda taktil halüsinasyon olabilir.
Halüsinasyon Kimlerde Görülür?
Şizofreni hastalığı olan bireyler neredeyse çoğu görsel halüsinasyon görüyor geriye kalan kısım ise sesler duyabilir veya sahte koku ve tat alabilirler.
Parkinson hastalığı olan insanlar ise tam gerçek olmayan şeyler görürler.
Alzheimer hastalığı beyinde tahrifata yol açar ve halüsinasyon görülmesinde büyük etkendir. Hastalık ne kadar yoğunlaşırsa halünsinasyon da artar.
Migren’de ise 3/1’i aura olarak adlandırılan görsel halüsinasyon gördükleri hakkında şikayetçilerdir. Görsel halüsinasyon çok renkli, hilal şeklinde ışık olarak görülür.
Çocuklarda ise yüksek ateş nedeni ile görülebilir halüsinasyonlar dereceleri 38 santigrat derecesine ulaşan veya daha üstü olduğunda halüsinasyonlar görüldüğü hakkında çocuğunuzdan şikayet alıyorsanız hemen aile hekimi ile yada bir doktorla iletişim halinde olun.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.