Hamilelik dönemi bir kadının kendine en iyi bakması ve özen göstermesi gereken bir dönemdir. Öncelikle kendi sağlığı başta olmak üzere taşıdığı bebeğe karşı da bu itina olmazsa olmaz seçenektir. Hamilelik dönemi bir anne adayı için yediklerine , içtiklerine, yaşam tarzına dikkat etmesinden geçer. Birçok yiyecek hamilelik dönemi için risk taşıyabilir bu da zehirlenmelere yol açar. Zehirlenmeler hem anne hem bebek için ölüme kadar sebebiyet verecek durumlardır. Peki, Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? tüm detaylarıyla bu yazımızda anlatılacaktır.
Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Gıda zehirlenmesi belirtilerinin başında, bulantı, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı ve ishal gelir. Bu semptomlar bazen hamilelik sürecinde yaşanabilecek bozukluklarla karıştırılabilir. Her ne şekilde olursa olsun yaşandığı takdirde hemen doktora danışılmalıdır.
Gıda zehirlenmeleri, bakteriden, virüsten de etkilenerek yaşanabilir. Hamilelik esnasında aslında bağışıklık sistemi son derece hassas ve değişen yapıda olduğundan her gıdaya karşı duyarlılık hali gösterir. Hamilelikte gıda zehirlenmelerinin yaşanması fetüs bozukluklarına hatta hatta düşüğe neden olabilir. Gıda zehirlenmesi belirtilerini yaşayan bir anne adayının çok fazla su tüketip ve en kısa zamanda hekim muayenesinden geçmesi ciddi sorunlar yaşanmamasını sağlayabilir. Zira yaşanan kusma ve ishalle vücut sıvı kaybına uğramaktadır.
Gıda Zehirlenmeleri Nasıl Önlenebilir?
- Kişisel hijyene çok dikkat edilmelidir
- Çiğ olan her yiyecekten hamile kadın kaçınmalıdır
- Deniz ve et ürünleri çok iyi pişmiş olmalıdır.
- Sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmış olması gereklidir.
- Yiyecek ve içecek alımları esnasında kullanım tarihlerine özen gösterilmelidir.
Gıda zehirlenmeleri doğrudan anne adayının sindirim sistemini etkileyen bir durum olduğundan hemen kusma ve ishal baş gösterir. Genelde zehirlenmeler, balıktan, tavuktan ya da mantardan olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde tüketilen her şeye itina gösterilmelidir. Çiğ ya da pişme derecesi az olan yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Gıda zehirlenmesinden korunmak isteniyorsa; bilinçli gıda seçimi net olan özendir. Böylelikle ilgili yiyeceğin tazelik durumu, bakteri ya da virüs durumu kontrolü, bozulmuş yiyeceklerin belirtileri dikkat edilmesi gerekenlerdir. Hamilelikte zehirlenme hallerinde bu bir gıda zehirlenmesi ya da dış etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösteren bir zehirlenme olabilir ki; vücutta şişlikler başlar, nefes alıp vermede zorlanmalar yaşanır, sancılar gelir, tansiyon yükselir.
Hamilelik Zehirlenmesi Tedavisi
Hamilelik zehirlenmesi mutlaka doktor takibi altında olunması gereken durumlardır. Özellikle tansiyon yüksekliği varsa hem düşürülerek ,kan değerleri takibi de yapılır. Eğer zehirlenme hafif derecelerde ise preeklampsi durumu yaşanmaması adına önlemler alınmalıdır. Bu da takip demektir. Zehirlenme durumu bazen doğuma bile sebep olabileceğinden doğum gerçekleşse bile hem anne adayı hem bebek kontrol altında tutulmalıdır.
Hamilelik esnasında gıda zehirlenmesi, tamamen bebek gelişimini ve organlarını etkileyicidir. Tedavi uygulaması yapılmadığı takdirde hem anne hem bebek için hayati tehlikedir. Hamilelik zehirlenmesi genelde ikiz yada üçüz gebelerde, ilk hamileliklerde, ailede gebelik zehirlenmesi öyküsü olanlarda, kronik hastalıklara sahip olanlarda, fazla doğum yapanlarda, gebelik şekeri ya da şeker hastalığı olanlarda daha fazla yaşanır. Risk grubunda olan her anne adayı mutlaka zehirlenmeyi önleyecek tetkikler yaptırmalı ve önlemler almalıdır.