Hamilelikte Hafta Hafta Beslenme, birçok kişi tarafından merak edilmekte. Hamilelikte Hafta Hafta Düzenli bir şekilde Beslenme, Gebelik sürecinde hem anne hem de bebek için oldukça kritik ve önemli bir süreçtir. Bu dönemde annenin yediklerine, içtiklerine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü annenin yediği ve içtiği şeyler sadece anneye değil bebeğe de etki etmektedir. Bu yüzden bu süreçte sağlıklı ve dengeli beslenmek daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır. Hamilelikte sağlıklı beslenme herkes için farklı bir beslenme düzenini içerebilir.
Çünkü bazen domates yemek kimi hamilelerin midesini bulandırmazken bir başka gebelikte mide bulandıran bir besin olabilir. Bu yüzden seçimlerinizi sağlıklı besinlerden yana ama size gerçekten iyi gelen besinleri tüketmeye çalışmanı gerekmektedir. Peki bu 9 aylık (40 haftalık) süreçte nasıl beslenmek gerekir? Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? gibi sorulara ve hafta hafta hangi besinlere ağırlık vermeniz gerektiği konusunu, yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelikte sağlıklı beslenme hem anne hem de bebek için oldukça önemli olduğundan bahsettik. Bu noktada hamilelikte hafta hafta beslenme? nasıl olmalı sorumuzun cevabını verebiliriz. Sağlıklı bir gebelik süreci için belirtmiş olduğumuz hamilelikte beslenme programı adımlarını hafta hafta uygulayabilirsiniz. Ama tabii ki doktorunuza danışmadan bu adımları uygulamayın. Çünkü tüketilmesi gereken besin ve besin miktarları doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
1 ve 2. Hafta:
Bu ilk haftalar bebek ve anne için oldukça kritik bir süreçtir. Bu süreçte doktorunuz sizi folik asit kullanımına başlatacaktır. Peki folik asit kullanımı neden önemlidir?
- Bebeğinizin omurilik ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir.
- Bu dönemde kırmızı kan hücreleri gelişen bebeğinizin bu gelişimini destekler.
- Bebeğin kalp gelişimini desteklediği için çok önemlidir.
- Dolaşım sistemlerinin gelişmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
- Bu süreçte en riskli durum düşük riskidir. Bu yüzden bu durumun büyük ölçüde önüne geçmektedir.
- Folik asidi doktorunuzun vermiş olduğu tablet şeklinde tercih etmek istemezseniz; portakal, çilek, kuru yemiş, tahıl, karnabahar, fasulye gibi birçok besinde yer alan bu takviyeyi doğal yollardan karşılayabilirsiniz.
- İlk haftalar sık sık mide bulantısı yaşayacağınız için hangi besinlere karşı hassas olup olmadığınızı ilerleyen süreçteki haftalarda mide bulantınız azaldığında anlayabilirsiniz.
3. Hafta
- C vitamini içeren besinleri tüketmeniz hamileliğin bu haftasında oldukça önemlidir. Kolajen üretimini arttırmak bu süreçte çok önemlidir. Bu yüzden C vitamini içeren besinler ile bu üretimi gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü vücudunuz kendi başına kolajen üretemez.
- Bu hamilelik sürecinde hastalanmamak için C vitamini tüketimine önem vermelisiniz. Bu sürecin kritik haftalarından biri olan 3. hafta buna daha çok dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bağışıklık sisteminiz düşebilir ve hastalanma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.
- Portakal, yeşil biber, kırmızı biber, kivi, brokoli, çilek gibi birçok besini tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamanız gerekmektedir.
4. Hafta
- Hamilelik sürecinizin 4. haftasında kalsiyum ağırlıklı beslenmeniz gerekmektedir. Çünkü bu süreçte bebeğinizin kas ve kemik gelişimi için önemli bir aşamadır.
- Annenin yeteri kadar kalsiyum almaması kemiklerin zayıflamasına neden olacaktır.
- Yoğurt, süt, peynir, somon gibi besinler kalsiyum açısından zenginlerdir.
5. Hafta
- Kan basıncı düzenlemesinde ve kasların güçlenmesinde oldukça önemli yere sahip olan potasyum bu süreçte kesinlikle karşılanması gereken bir ihtiyaçtır.
- Özellikle bu süreçte kramp oluşumunu engeller.
- Muz, kuru kayısı, portakal, havuç, mercimek, şeftali gibi birçok besin potasyum ihtiyacınızı karşılamada önemli bir yere sahiptir.
6. Hafta
- B12 vitamini hayatımızın her döneminde olduğu gibi bu süreçte de oldukça önemli bir yere sahiptir.
- Kan hücresi bebek kadar anne içinde önemlidir. Ama bu dönemde kan hücresi hem anne hem de bebek için ayrıca önemlidir. İşte B12 vitamini açığı gidermenizi sağlar.
- Et, Somon, balık gibi besinlerde bu vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
7. Hafta
- Hamileliğin bu döneminde bebek beyin sinir sistemi gelişim göstermektedir. Bu yüzden bu gelişime iyot içerikli besinler tüketerek destek verebilirsiniz.
- Aynı zamanda tiroit hormonlarının bu süreçte anormal düzeyde çalışmasını engeller.
- Süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi besinlerden bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
8. Hafta
- Omega -3 içerikli besinler tüketmek bu dönemde çok önemli bir besin öğesidir.
- Bebeğin zihin gelişimi için oldukça önemlidir.
- Aynı zamanda bebeğin göz gelişimi içinde çok önemlidir.
- Ton balığı, ceviz, somon gibi besinleri tüketerek omega-3 ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.
9. Hafta
- Özellikle bu haftalarda B6 vitamini içerikli besin tüketimi çok büyük öneme sahiptir. Çünkü beyin ve sinir sistemi bu dönemde gelişmeye çok açıktır. Bu yüzden bu gelişimi B6 vitamini ile desteklemek gerekecektir.
- B6 vitamini aynı zamanda mide bulantı sorununa da oldukça iyi gelmektedir.
- Ayrıca hamilelik sürecinde gerçekleşen saç dökülme sorunlarına da iyi gelmektedir.
- Domates, ıspanak, tavuk gibi besinleri tüketmeniz bu vitamin açığını kapatmanıza yardımcı olacaktır.
10. Hafta
- Gebelikte en sık rastlanan sorunlardan biri de gebelik şekeri sorunudur. Bu sorunu yaşayan gebeler için lif bakımından zengin besinler tüketmeleri önerilir.
- Özellikle bu haftalardan sonra görülmesi oldukça olasıdır. Bu yüzden 10. hafta ve sonrasında lif içerikli besinler tüketmeye özen gösterin.
- Hamilelik süreci ilerledikçe tansiyon sorunu da daha fazla nüksetmektedir. Bu yüzden lif içerikli besinler tansiyona da iyi gelecektir.
- Aynı zamanda lif içerikli besinler tüketmek hamilelik sürecinde en çok rastlanan ve oldukça risk yaratan kabızlık problemini de önleyecektir.
- Bezelye, mercimek, brokoli gibi besinler lif açısından oldukça zengindir.
11. Hafta
- Kemik, hücre, deri ve göz gelişimi gebeliğin bu haftasında oldukça gelişim göstermektedir.
- Bu gelişim A vitamini içeren besinler tüketmeniz halinde daha da ivme kazanacak ve bu gelişimi oldukça destekleyecektir.
- Aynı zamanda erken doğum riskinin hamilelik döneminin her aşamasında gerçekleşme ihtimali olduğu için A vitamini bu durumu oldukça önleyecek vitamin çeşididir.
- Yeşil biber, havuç, kırmızı biber gibi besinler A vitamini açısından zengindirler.
12. Hafta
- Bebeğin kemik gelişimi ve annenin kemiklerinin daha da güçlenmesi gereken bu dönemde D vitamini oldukça önemli bir besin maddesidir.
- Portakal suyu, yumurta gibi besinler tüketerek D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
13. Hafta
- Su tüketimi, insan yaşamı için oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinde hem bebek hem de anne için ekstra öneme sahiptir.
- Su hamileliğin başından sonuna kadar önemli olsa da bu süreç ve sonrası için çok daha önemlidir. Çünkü artık ağırlaşma durumları yavaş yavaş baş gösterir. Bu yüzden sık sık halsizlik ve yorgunluk durumları yaşarsınız. Bu yüzden bu dönemde bol bol su tüketmek daha da büyük öneme sahip.
- Su oranı yüksek olan besinler de tüketebilirsiniz. Salatalık, taze meyve suyu gibi besinler de çok sık tüketilmediği takdirde su ihtiyacınızı biraz oldun destekleyecek niteliktedirler.
14. Hafta
- Anne bu süreçte daha fazla ağırlaşmaya başladığı için hem gebeliğin ilerleyen süreçleri için daha güçlü bir kemik ve eklem yapısına sahip olmak hem de bebeğin kemik gelişimi için magnezyum içeren besinleri tüketmek çok çok önemlidir.
- Aynı zamanda sık rastlanan kan şekeri düşüşlerini düzene sokma konusunda da magnezyum önemli bir besin maddesidir.
- Vücudu güçlendirdiği için dayanıklılığı da arttıracaktır. Bu yüzden yorgunluk hissini de azaltacaktır.
- ıspanak, kaju, fıstık ezmesi, yoğurt, avokado gibi besinler magnezyum açısından zengindirler.
15. Hafta
- Karbonhidrat tüketimini enerjiye dönüştürmek için B1 vitamini tüketimi çok önemlidir.
- Aynı zamanda beyin gelişimini destekleyen önemli bir besin maddesidir.
- Süt, fındık, bira mayası, yulaf gibi maddeler B1 vitamini açısından oldukça zenginidir.
16. Hafta
- Bebeğin genetik yapısı ve hücre yapısının gelişimi için oldukça önemli bir değer olan çinko hamilelik sürecinde oldukça önemli besin maddesidir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli bir rol oynar.
- Özellikle gebelikte çinko bakımından zengin besinler tüketmeye ağırlık vermeniz gerekmektedir.
- Yoğurt, badem, et, hindi eti gibi besinler çinko bakımından zengindir.
17. Hafta
- Doğum esnasında yaşanabilecek komplike durumların önüne geçen vitamin çeşidi olan K vitamini, kesinlikle tüketilmesi gereken besin maddelerindendir.
- Aynı zamanda kan pıhtısı yapma konusunda tüketilmesi önemlidir.
- ıspanak, lahana, yumurta, muz gibi besinler K vitamini bakımından zengindir.
18. Hafta
- Provitaminler antioksidan görevi görmekte olan maddelerdir. Bu durum bebeği hücrenin yol açabileceği birçok hasara karşı korumaya yarar.
- Havuç, domates, yumurta, süt gibi besinlerde bulunmaktadır.
19. Hafta
- Zararlı kimyasal atıkları karaciğerden temizleme konusunda B3 vitamini önemli bir yere sahiptir.
- Aynı zamanda B3 vitamini yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürür.
- Tavuk, mantar, ton balığı, bezelye gibi besinler B3 açısından zengindir.
20. Hafta
- Hamilelik sürecinin 20. haftasında kan hücrelerinde hacim bakımından artış gözlemlenir. Bu durum vücudun demir ihtiyacı olduğunu gösterir.
- Karaciğerde oluşan zararlı maddeleri temizler.
- Lahana, ıspanak, yumurta gibi maddelerden vücudunuzun ihtiyaç duyduğu demiri karşılayabilirsiniz.
21. ve 22. Hafta
- Böbrek ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmasına, vücut fonksiyonlarının hareketliliğinde vs. önemli bir yere sahip olan fosfor, bu süreçte kesinlikle vücut için çok önemli.
- Aynı zamanda zarar görmüş hücreleri onarma konusunda da oldukça önemli bir yere sahiptir.
- Süt, yoğurt, badem, kepekli mamüller, somon gibi besinlerde fosfora rastlayabilirsiniz.
23. Hafta
- Hamilelik sürecinde vücutta ani ısı değişimleri gözlemlenir. Bu durumun önüne geçmek ve vücut ısısını dengede tutmak için sodyum içeren besinler tüketmek önemli bir yere sahiptir.
- Aynı zamanda hamilelik sürecinde artan sıvı miktarının dengelenmesinde önemli bir rol oynar.
- et içeren yemekler, peynir gibi besinlerde bulunur.
24. ve 25. Hafta
- E vitamini tüketimi bu süreçte önemlidir. Saç, cilt ve tırnak sağlığına önemli ölçüde katkı sağlar.
- Bebeğin bilişsel fonksiyon gelişimine oldukça katkısı vardır.
- Aynı zamanda bu süreçte kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olur.
- Avokado, yumurta, brokoli, ıspanak, balık gibi besinlerden e vitamini takviyesi yapabilirsiniz.
26. Hafta
- Hamilelik sürecinde içeriğinde selenyum olan besinleri tüketmekte çok önemlidir.
- Bağışıklık sisteminde güçlenme sağlar.
- Bu süreçte oluşan tiroit çalışma sorunlarını düzene sokar.
- Ayrıca doğum sonrası devam edebilecek tiroit düzensizliklerinin önüne geçer.
27. Hafta
- B7 vitamini hem bebekte hem de anne de cilt, tırnak ve saç sağlığını korur.
- Aynı zamanda bebekte bu gelişimleri destekler.
- Ayrıca yorgunluk veya bulantı sorunlarına karşı oldukça iyi gelmektedir.
- Somon, karnabahar, tavuk, süt, yumurta, havuç gibi besinlerde B7 vitamini bulunmaktadır.
28. Hafta
- Bağışıklık sistemini, kalp ve beyin gelişimini destekleyen omega-3 yağ asidi bu dönemde tüketimi oldukça önemli bir besindir.
- Aynı zamanda hamilelik sonrası oluşabilecek depresyon ihtimalini de düşürmektedir.
- Bebeğin ortalama ağırlığın altında doğmasını engeller.
29. Hafta
- Antikor üretimine katkı sağlayan B5 vitamini bu süreçte önemli bir besin maddesidir.
- Aynı zamanda bebeğin sağlıkla gelişmesini destekler.
- Bebeğin seslere ve hareketlenmelere tepki verdiği bu dönemde adrenalin hormonu önemli bir yere sahip bir hale gelmiştir. Bu yüzden B5 vitamini bebeğin adrenalin seviyesinin düzenlenmesinde oldukça önemlidir.
30. Hafta
- B vitamini grubundan olan kolin vitamini bebeğin hafıza gelişimine destek olmaktadır.
- Zihinsel ve bilişsel becerilerin gelişimine katkıda bulunur. Bu yüzden bu süreçte tüketilmesi oldukça önemlidir.
31. ve 32. Hafta
- 31. ve 32. Haftada protein yine çok önemli bir yere sahiptir. Hala devam eden büyüme sürecinde protein bebek için ve anne için oldukça önemlidir.
33. ve 34. Hafta
- Bebeğin artık anne karnından çıkmakta ısrar ettiği bu haftalarda B2 vitamini tüketimine biraz daha ağırlık verilmelidir.
- Son haftaların son büyüme adımlarına da katkı sağlayacaktır.
- Aynı zamanda hem göz hem de cilt gelişimi konusunda anne ve bebeğe oldukça fayda sağlayacaktır.
35 ve 36. Hafta
- Hamileliğin son haftalarına yaklaşırken, hamilelik sonrasında da oldukça önemli bir katkısı olacak olan besin maddesi olan demir, bu haftada tüketilmesi oldukça önemlidir.
37. Hafta
- Son haftalarda yine kemiklerin güçlenmesi için kalsiyum tüketim miktarını arttırmak gerekmektedir.
38.Hafta
- Omega-3 gibi omega-6 da bebeğin beyin gelişimini desteklemektedir.
- Son haftalar bebeğin anne karnındaki son büyüme atakları göstermesi anlamına gelir. Bu yüzden omega-6 tüketimi bebeğin gelişimine artı bir destek sağlar.
- Bebeğin cilt, saç ve kemik gelişiminde son destekleri sağlar.
39.Hafta
- Hamileliğin son haftaları vücudunuzdaki ağırlığın artması ile beraber çabuk yorulmalara yol açar ve bu da enerji düşüklüğünün daha sık görüleceği anlamına gelir. Bu durumda bakır açısından zengin besinler tüketmek enerji kazanmak açısından önemlidir.
- Artık kalp, sinir ve iskelet sisteminin tamamlandığı bu dönemde. Bu gelişimin tamamlanması konusunda önemli bir yere sahiptir.
- Fındık, kaju, mercimek, tam tahıllı besinler vs. bakır açısından zengin besinlerdir.
40. Hafta
- Hamileliğin son haftası olan 40. haftada lifli gıda tüketimi yine önemli bir yere sahiptir.
- Bağırsakların rahat çalışmasını sağladığı için son hafta bu tarz beslenme şekli çok daha doğru olacaktır.
Bu süreçte oldukça dikkatli ve dengeli beslenmeniz gerekmektedir. Tabii hamilelikte hafta hafta beslenme programımızı uygulamadan öne doktorunuza kesinlikle danışmanız gerekmektedir. Çünkü hamilelik süreci birçok besine karşı duyarlılık geliştirebilmenize çokça müsait bir dönemdir. Bu yüzden belirtmiş olduğumuz besinlere karşı herhangi bir duyarlılığınız olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde alerjik reaksiyon gösterme ihtimali ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu durum hem size hem de bebeğinize zarar verebilecek düzeye ulaşabilir. Bu yüzden dikkatli olmanızda fayda var.
Hamilelikte sağlıklı beslenme konusu çerçevesinde ele aldığımız hamilelikte beslenme nasıl olmalı sorusuna cevap bulduk. Bu sayede artık bu süreçte hangi besini ne zaman tüketmeniz gerektiğini ve bu süreçte hangi vitamin ve mineraller size fayda sağlayacak gibi konulardan bahsettik. Kendinize uygun ve doktorunuzun desteğiyle bu besinleri yeme sıklığınızı arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Umarız faydalı olmuştur.