Tüp Bebek Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüp Bebek işlemi yumurta ve spermin gebelik oluşumu için laboratuvar çerçevesinde işleme alınıp embriyo oluşturulması ve anne rahmine yerleştirilmesi sürecidir. Tüp bebek 1 sene boyunca düzenli bir cinsel hayata rağmen bebek sahibi olunamadığı durumlarda uygulanan alternatif bir yöntemdir. Gebelik sağlanamadığında yapılacak testler doğrultusunda ilk aşama aşılama yöntemi olup özellikle ileri yaşla alakalı durumlarda tüp bebek aşamasına geçilir.
Tüp bebek tedavisi süreci özel, önemli ve bir süreçtir. İlk tedavide başarı elde edilme söz konusu olmaz, tedavi tekrarlanabilme zorunda kalınabilir. Tüp bebek tedavisinde en önemli yaklaşım doğru doktor ve hastane seçimi ;çiftin birbirine destek oluşu ve özellikle anne adayının stresten uzak durmasıdır.
Tüp Bebek Aşamaları
Tüp Bebekte 1. Aşama: Çiftin Değerlendirilmesidir
Tüp bebek tedavisine karar verildiğinde genel bir sağlık kontrolünden geçirilir. Kadının jinekolojik muayenesi yapılır, yumurta rezervi ve rahim durumu değerlendirilir. Kan testlerinde hormonların analizi yapılır. Gebelik oluşmuşsa ya da gebelik kayıpları değerlendirilir. Ultrason değerlendirmelerinden geçirilir. Erkekte sperm analizi yapılır, böylelikle spermin hareketliliği, sayısı kontrol edilmiş olunur.
Tüp Bebekte 2. Aşama: Tedavi Planına Geçiş
Yapılan muayeneler sonrasında artık tedavi aşamasına geçilir. Tedavi seçenekleri tamamen kişiye özeldir. Uygulanacak tedavi ile ilgili hasta bilgilendirilir.
Tüp Bebekte 3. Aşama: Yumurtalıkların Uyarılması
Yumurtalıklar gerek sayı gerek kalite bakımından Tüp bebek işleminde önem taşır. Bunun için hormon tedavisi uygulanır. Adetin 21. gününde tedavi başlar. Yumurtalıklar uyarılmaya başlanır. Bu dönem kadın için zor ve streslidir. Bu dönem yapılan iğnelerle kaliteli yumurta oluşumu için sayı elde etmek amacını taşır. Yapılan hormon tedavisi kadında ağrılar ve çeşitli yan etkilere neden olabilir. Uyarılan yumurtalıklar sonrasında çatlatma iğnesi uygulanarak oluşan yumurtaların toplanması işlemine geçilir.
Tüp Bebekte 4. Aşama: Yumurta Toplanması
Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinde en önemli süreçtir. Ve başarıyı belirleyen kısımdır. Elde edilen kaliteli yumurta sayısı tedavinin başarı oranını ortaya çıkarır. Uygulanan çatlatma iğnesi sonrası oluşturulan yumurtaların toplama işlemi yapılır. Bu işlem hassas bir işlem olduğundan genel anestezi tercih edilir. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında saklanmaya alınır.
Tüp Bebekte 5. Aşama: Eşten sperm alınma
Yumurta toplama günü eşten sperm örneği alınma işlemi yapılır. Ve hastane ortamında hazırlanmış sperm ve yumurta birleştirilir. Amaç sağlıklı bir embriyo oluşumudur. Döllenme sağlandıktan sonra artık yeni aşama embriyo transferi dir.
Tüp Bebekte 6. Aşama: Embriyo transferi
Döllenmiş yumurta hastanın yaşına, daha önce yaşanmış başarısız tedavilere, rahimin durumuna göre sayısı belirlenerek transfer işlemi kısmına geçilir. Embriyo transferi kısa süreli bir işlem olup kateterler yardımı ile vajene transfer edilir. Artık bundan sonrası anne adayının dinlenmesi ve stresten uzak durması gereken dönemdir.
Tüp Bebekte 7. Aşama: Gebelik kontrolü
Embriyo transferinden sonraki 12.günde kandan gebelik testi istenir.
Tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilinen yanlışlar:
1) Tüp Bebek tedavisi zor ve ağrılı bir süreç midir?
Tüp bebek tedavisi stresli bir süreçtir, doğru. Ancak başarılması gereken bu stresin mümkün olduğunca en aza indirgenmesidir. Günümüzde artık tüp bebek tedavileri yeni ilaçlarla çok daha kısa süreli olmaya başlamış, olan iğnelerin sayısı düşmüş, bu da özellikle anne adayının stresini azaltmıştır. Yan etki yaşanmamaktadır.
2) Tüp Bebek tedavilerinde başarı oranları nasıldır?
Tüp bebek tedavilerinde ilk 3 tedavi eşit başarılar verse de 4 ve üstü tedavilerde özellikle yaş faktörü de ağır basıyorsa başarı düşer.
3) Tüp Bebek tedavileri çoğul gebelikle mi sonuçlanır?
Tüp bebek tedavileri çoğul gebeliklere neden olur. Bunu önlemek adına 35 yaş altına tek embriyo konulma kararı alınmıştır. Diğer yaş grubuna 2 embriyoya izin verilmiştir. Zira çoğul gebelikle hem bebekler hem anne için risk barındırır.
4) Her yaşta tüp bebek yapılır mı?
Yapılır tamamıyla anne adayının yumurta kapasitesine bağlıdır. Ancak üreme şansı 35 yaş itibari ile hızla düşmeye başlar.
5) Sperm hücresi olmayan erkek baba olur mu?
Hiç sperm hücresi yoksa baba olma ihtimali yoktur. Ancak günümüzde Mikro Tese operasyonu ile erkeğin testisinden sperm bulunabilmektedir. Böylelikle çift çocuk sahibi olur.