Vale Çalışmış olduğu yerde ziyaretçilerin arabalarını teslim alan kişilere denmektedir. Son zamanlarda Vale olmak isteyenler Vale Nedir, Vale Kimdir ve Vale Ne İş Yapar sorusunu araştırıyor.
Yılbaşının yaklaşmasıyla bir meslek grubunda çalışanları bir telaş sardı. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa binlerce kişi işsiz kalacak. Yeni yılın girmesiyle çalışabilmeleri için mesleki yeterlilik belgesi istenen valeler, işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Yapılan yeni düzenleme ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren “Mesleki Yeterlilik Belgesine” sahip olmayan valeler çalışamayacak. Belgesiz vale çalıştıran iş yerlerine ise ağır cezayı müeyyideler uygulanacak. Peki, vale nedir Ne iş yapar? Mesleki yeterlilik belgesi nereden alınır? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz.
Vale Kime Denir?
Vale; otel, restoran, kafe, alışveriş merkezleri ve özel iş yeri ve kurumlara gelen ziyaretçilerin ve misafirlerin araçlarını onlardan teslim alarak, uygun yerlere park eden görevlilere denir. Uzun yıllardır yapılan bu mesleğin geçmişteki adına uşak veya hizmetli diyebiliriz. Günümüzdeki adı ise valedir. Önemli bir görevi icra eden valeler, özellikle büyük şehir ve modern yerlerde ziyaretçilerin veya müşterilerin arabalarını teslim alıp düzgün bir şekilde park etme görevini üstlenirler.
Vale Ne İş Yapar?
Vale mesleği, diğer meslekler grupları gibi günümüz şartlarında ihtiyaç doğrultusunda oluşmuş bir meslek dalıdır. Çalıştığı sektör ise hizmet sektörüdür. Hizmet sektörünün temel amacı ise müşteri memnuniyetidir. Müşteriden aldığı emaneti hızlıca ve düzgün bir şekilde otopark veya uygun bir alana park eder. Aynı zamanda, müşteri mekândan ayrılırken arabayı hazır hale getirir.
Bu sayede müşteri veya ziyaretçi park yapmakla uğraşmaz ve zaman kaybı yaşamaz. İşletmelerin vale çalıştırmasının amacı ise, müşteri ve ziyaretçi memnuniyeti artırıp sayıyı çoğaltmaktır. Bu nedenle işletmeler ve kurumlar bu hizmetten istifade etmektedir. Kısaca vale, hizmet ettiği sektörün veya kurumun ilk ve son yüzü denilebilir. Valeler ayrıca kendi içinde; proje müdürü, karşılama görevlisi, araç taşıyıcı sevk sorumlusu, araç kabul ve ödeme nokta sorumlusu gibi farklı görevler de yapabilir.
Valenin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Vale, yaptığı görev itibariyle, çalıştığı mekânın saygınlığı açısından önemli bir personeldir. Görevini yaparken dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bu hususları başlıca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Vale kişisel bakımına ve temizliğine dikkat etmelidir.
- Müşteriye karşı güler yüzlü ve kibar olması gerekir.
- Teslim aldığı aracı uygun ve güvenli bir alana park etmelidir.
- Park ederken araca zarar vermemeli ve aracı kirletmemelidir.
- Müşteri mekândan ayrılırken aracı zamanında hazır etmelidir.
- Teslim sırsında da güler yüzlü ve kibar olmalıdır.
- Yapılan hizmetten müşteri memnun kalmalıdır
Vale Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?
Vale sertifikası, sertifika vermeye yetkili kurumlardan alınabilir. Sertifika alabilmek için çeşitli sınavlardan geçmek gerekir. Önce teorik sınav, ardından da uygulamalı sınav yapılmaktadır. Uygulamalı sınavda özellikle öfke kontrolü, sağlıklı iletişim, stres yönetim, yasal sorumluluk gibi konularda bilgi verilmektedir. Eğitim sonrası başarılı olanlara mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmaktadır. Alınan sertifika sadece Türkiye’de değil, tüm Avrupa ülkelerinde de rahatlıkla kullanılabilecektir. Ayrıca vale sertifikası alabilmek için aşağıda belirtilen şartlar da aranmaktadır:
- En az B sınıfı ehliyet.
- Yetkili merkezden alınmış “Psikoteknik Test Raporu”.
- Zorunlu olmasa da bilmeniz gereken diğer bir husus, araçlara zarar vermeden hızlı bir şekilde aracı park edebilmenizidir. Aynı zamanda arabayı, iş veya ziyaret çıkışı müşteriye sağlam teslim etmelisiniz. Tüm bu şartları taşıyorsanız ve de kendinize güveniyorsanız, vale yeterlilik belgesi almak için yetkili kurumlara müracaat edebilir, daha sonrasında iş başvurusu yaparak vale olabilirsiniz.