Yavru Köpek Bakımı ve Beslenmesi köpek sahipleri tarafından merak edilmektedir. Dünyada 400 Milyondan taneden fazla nüfusu olan köpeklerin, bakımı ve beslenmesi insanlar tarafından merak ediliyor. İşte Yavru Köpek Bakımı ve Beslenmesi.
Yavru Köpek Beslenmesi

Patili dostlarımızı hepimiz çok seviyoruz ve bu sebeple onların beslenmesi hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Onları en iyi şekilde beslemek daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmelerine yardımcı olacak ve bu da dolayısıyla bizi mutlu edecektir. Dengeli ve düzenli beslenme; üreme fonksiyonları ve kemik, diş, kalp, beyin sağlığı için önem arz emektedir.
Dolayısıyla oluşturulacak beslenme planının ve satın alınacak mamaların bu yönde destekleyici olması gerekir. Beslenmeye özellikle yavruluk döneminde çok dikkat edilmelidir. Büyüme ve gelişme, yavruluk döneminde maksimum düzeyde olduğu için yetişkinlik dönemindeki sağlığına ve vücut boyutuna da etki etmektedir.
Yavru Köpek Beslenmesinin Nasıl Olması Gerekir?
Yavru köpek besleme süreci dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. Yavru köpekler çok hızlı büyüyüp gelişirler bu sebeple beslenmeleri yakından takip edilmelidir. Beslenme sıklığı ve porsiyonları sürekli değişebilir. Yavru köpeğiniz hangi miktarda mama yiyor, mamasını ne kadar sürede bitiriyor, mama
yeme alışkanlığı vücut büyüklüğüne ve metabolizmasına göre fazla mı yoksa az mı dikkat edilmelidir. Değinmemiz gereken bir önemli husus da yavru köpeğinizin mama yememesi veya öğün atlaması konusudur.
Bu durumda her zaman endişe etmek yersizdir. Yavru köpekler çok hızlı büyüyüp geliştiklerinden dolayı öğün atlamaları ve daha az yemeleri onların büyümeye başladıklarını gösterir. Bu durum vuku bulmaya başladıysa daha az mama miktarına ihtiyaç duyduklarını bilmeniz ve buna göre davranmanız gerekir. Ancak yavru köpeğiniz hiç yemiyorsa, ortada ekstrem bir olay varsa,
halsizse ve iyi görünmüyorsa veteriner hekiminize danışmak iyi olur.
Yavru Köpeklerin Beslenme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?
Yavru köpeğinizi hangi sıklıkla besleyeceğiniz bilgisini en kaliteli bir şekilde veteriner hekiminizden alabilirsiniz. Yavru köpekler özel gereksinimlere sahip olduklarından kendileri için özel formüle edilmiş mamalara ihtiyaç duyarlar: Yani yavru köpek mamalarına. Yavru köpek mamaları, yetişkin köpek mamalarına göre daha yüksek oranda protein ve yağ içerir. Bu da büyüme ve gelişme için gerekli içeriklerdir. Bazı köpekler mama konusunda seçici olabilmektedirler.
Bu durumda mamayı yemesi için biraz zaman tanımak, hiç yemiyorsa da mevcut mamayı sevebileceği başka bir mamayla değiştirmekte fayda var. Mamanın üstüne sevebileceği içeriklerden koyabilirsiniz. Mesela somon yağı, damla vitaminler, küçük bir miktar sıvı ödül maması gibi formüle edilmiş içerikler iştah açıcı olabilir. Bunun için köpeğinizin damak tadını bilmek gerek elbette.
Köpek Mamalarını Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeğinizin özel gereksinimlerine ve yaşına göre mama seçilmelisiniz. Yavru köpek için yavru köpek maması, yetişkin köpekler için yetişkin köpek maması, yaşlı köpekler için yaşlı köpek maması kullanılmalıdır. Köpeklerin çeşitli rahatsızlıkları için özel olarak geliştirilmiş mamalar da bulunmaktadır. Eğer köpeğiniz rahatsızsa, kısırsa veya başka herhangi özel ihtiyacı varsa ona göre mama tercih edilmelidir.
Yavru köpekler için mama seçerken protein, yağ, mineral ve vitamin değerlerine bakılmalıdır. Bu oranlar ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Mamanın içerisindeki tahıl oranının düşük olması veya hiç tahıl olmaması daha sağlıklıdır. Tahıl yerine sindirime iyi gelecek sağlıklı sebzelerin olması bir artıdır. Mamanın içeriği okunarak bu oranlara dikkat edilmelidir. Mamanın iyi bir marka olması ve kaliteli bir içeriğe sahip olması yavru köpeğinizin sağlığı için önemlidir.
Kaliteli mamaların besin yoğunluğu daha fazla olur, daha fazla oranda gerçek et içerirler. Gerçek et konusuna değinmişken bazı mamalarda et yerine mesela belli bir oranda kurutulmuş tavuk proteini gibi içerikler bulunur. Bu tür mamalar köpeğiniz için pek de sağlıklı bir beslenme sunmaz. Bunun yerine taze veya kurutulmuş et içeren mamalar tercih edilmelidir. Eğer hangi mama markasını tercih edeceğinizi bilemiyorsanız Acana, N&D, Orijen gibi markaları önerebiliriz.
Kuru Mama ve Yaş Mama Dengesi Nasıl Olmalıdır?
Köpekler ve kediler konserve mamalara bayılırlar çünkü bu mamalar et suyu, taze et parçaları gibi leziz unsurlar barındırırlar. Kuru mama parçalarını kırıp yemektense bol et tadı ve daha yoğun et kokusu olan ıslak bir mamayı yemek hem doğalarına daha yakın hem de daha kolaydır. Ancak ne yazık ki konserve mamaların fiyatları kuru mamalara göre pahalıdır ve bu sebeple sürekli satın alabilmek mümkün olmamaktadır. Yaş mamaların da içeriğine dikkat etmek ve et oranı yüksek yaş mamaları satın almak gerekir. Ancak o tür kaliteli mamaların fiyatları hem daha pahalı hem de gramajları daha düşüktür. Bu sebeple insanlar daha ucuz yaş mamalara yönelmektedir.
O ucuz mamalar da bir köpeğin dengeli beslenmesine yetecek kadar kaliteli içerik barındırmayabilir. Beslenme planında yaş mama ve kuru mama dengesini kurmak gerekir. Kuru mamalar aktif olarak dişleri kullanma gerektirdiği için diş sağlığı açısından yararlı ve önemlidir. Bu sebeple beslenme planında hem yaş mama hem de kuru mama olmalıdır. Mesela haftada 5 gün kuru mama, 2 gün yaş mama idealdir. Ancak en kaliteli beslenme programı için veya mevcut beslenme programındaki değişiklikler için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
Büyük ve Küçük Irk Köpek Yavrularında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mama markaları ürünlerini küçük ırk ve büyük ırk köpek cinsleri için iki ayrı şekilde üretmektedirler. Mamaların bu şekilde özel olarak ayrılması küçük ırk köpeklerde hipoglisemiyi önlemek amacıyladır. Küçük ırk köpekler hipoglisemi geliştirme konusunda yatkındır ve bu sebeple günde 4-6 kez kalorisi
yoğun bu mamalarla beslenmeleri gerekir. Küçük ırk köpeklerin hipoglisemi semptomları yakından takip edilmelidir.
Eğer mama seçimi yapmakta zorlanıyorsanız veteriner hekiminize danışarak köpeğinizin sağlık durumuna göre en doğru karara varabilirsiniz. Büyük cins yavru köpekler, küçük cins yavru köpeklere göre daha hızlı gelişirler ve büyümeleri daha uzun bir süre devam eder. Büyük cins bir köpek 1,5 yaşına geldiğinde 63 kg’a erişebilmektedir. Bu sebeple bu tür köpeklerin besin ve kalori bakımından kendilerine özel mamalarla beslenmeleri gerekir.
Beslenme eksiklikleri bu tür köpeklerin gelişimini kötü etkiler ancak şunu hatırlatmakta fayda var ki olması gerekenden hızlı büyüme de sağlıklı bir durum değildir. Köpeklerde aşırı büyümenin vuku bulması DOD adı verilen ortopedik hastalığa yol açabilir. Eğer köpeğinizde aşırı büyüme gözlemliyorsanız bir veteriner kontrolün götürmenizde fayda var.
Köpeklere Sofra Artığı Verilmeli midir?
Kendi yemeklerinizden köpeğinize de biraz veriyorsanız bu davranış bir süre sonra çeşitli sorunlara sebep olabilir. Köpeğiniz sürekli sizden yemek isteyebilir, siz yemek yerken size huzur vermeyebilir, mutfağın kapısını açık buldu mu masadaki ya da tezgahtaki yemeklere dadanabilir. Bu yüzden kendi yemeğinizden hiç vermeyerek alıştırmamak en iyisidir.
Zaten insanların ve köpeklerin besin ihtiyaçları farklı olduğu için onun için en kaliteli beslenme, köpek beslenmesi hakkında uzman kimselerce formüle edilmiş köpek mamalarıdır. Ayrıca insan yemekleri baharatlı, yağlı, tuzlu veya şekerli olabildiği için obezite ve mide rahatsızlıkları gibi durumlar vuku bulabilir.