5G Nedir, Cep telefonları insanlar tarafından en yaygın kullanılan teknolojilerden biri olduğu için mobil teknoloji de hızlı bir şekilde gelişmektedir. 4G insan hayatına yeni girmişken, 5G gündemde olan bir konu. Bu, mobil teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğinin bir kanıtıdır. 5G, Nesnelerin İnterneti (IoT) ağlarını güçlendirecek ve yüksek bant genişliğine sahip yeni uygulamaları yönlendirecek. Bu makale 5G teknolojisini ve 5G hakkında bilmeniz gerekenleri kapsar.
5G Nedir?
5G, çeşitli standart ve çok daha hızlı kablosuz İnternet teknolojilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. 5G’li kullanıcılar çok daha hızlı internete ve daha az gecikmeye sahip olacak. Ayrıca 5G beşinci nesil, yani beşinci altyapı değişikliği anlamına geliyor. Yeni nesil teknolojiler bu altyapıda değişiklik veya ilaveler gerektiriyor. Ek olarak, 5G, bugün kullandığımız VR ve sürücüsüz arabaları daha da kullanışlı hale getirmek için IoT ağlarına güç sağlamayı hedefliyor.
5G ile 4G Arasındaki Farklar
Yeni nesil kablosuz teknolojiye geçişte en belirgin özellik internet hızıdır. 5G ağları 10 Gbit/s ila 20 Gbit/s hızlarına ulaşabilir. 5G sadece 4G ağ hızlarını geçmekle kalmayacak, aynı zamanda birçok insanın eve gitmek için kullandığı kablolu internetten çok daha hızlı olacak. 5G, fiber bağlantılara rakip ağ hızları sunacak.
Hız, 5G’nin sunduğu en önemli özellik ancak diğer özelliklerden biri de ağ gecikmesinin azalması. H. Ping’i en aza indirin. 5G, telefonlar ve sayaç sunucuları arasındaki veri aktarım süresini önemli ölçüde azaltacak ve veri erişimini daha hızlı hale getirecektir. Ağ gecikmesi birçok faktöre bağlıdır, ancak ideal koşullar altında 5G ağları, 4G’den 60x ila 120x daha düşük gecikme süresi sunar. Bu gecikmeler sanal gerçeklik gibi birçok uygulamayı günümüz koşullarında kullanılabilir hale getiriyor.
5G’de Kullanılan Teknolojiler
5G hız ve gecikme iyileştirmelerini sağlamak için bir dizi bağımsız teknoloji bir araya geliyor. Aşağıda bu teknolojilerin en önemlileri yer almaktadır.
Milimeter Wave (mmWave)
5G ağları 30-300 GHz aralığındaki frekansları kullanacak. Kullanılan frekansların dalga boyları 1 ile 10 mm arasında değiştiği için milimetre dalgası adı kullanılmaktadır. Bu frekans bantları, 4G LTE’de kullanılan düşük frekanslı sinyallerden daha fazla bilgi taşır. MmWave teknolojisi tarihsel olarak pahalı ve uygulanması zor olmuştur. Teknolojinin ilerlemesi ile bu teknoloji artık 5G’de kullanılmaktadır.
Küçük Hücre Düğümleri (Small Cells)
mmWave iletiminin dezavantajı, fiziksel nesnelerden geçerken Wi-Fi veya 4G sinyallerinden daha fazla parazite maruz kalmasıdır. Bu sorunu çözmek için 5G altyapı modeli 4G’den değiştirildi. 4G tarafından sağlanan anten kuleleri yerine, 5G ağları, şehirler arasında yaklaşık 250 metre uzaklıktaki baz istasyonlarından güç alacak ve daha küçük hücre düğümleri oluşturacak. 5G baz istasyonları, 4G’ye göre daha düşük güç gereksinimlerine sahiptir ve bu özellik, kurulum direklerinin binalara bağlanmasını kolaylaştırır.
Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri (Massive MIMO)
5G antenleri, MIMO (Çoklu Giriş Çoklu Çıkış) özelliğine sahiptir, böylece veri sinyalleri üzerinden aynı anda birden fazla iki yönlü konuşmayı işleyebilirler. 5G ağları, 4G’den 20 kat daha fazla çağrı taşıyabilir. Büyük çoklu anten sistemleri, baz istasyonlarının kapasitesini artırmak için tasarlanmıştır ve bu artan kapasite, baz istasyonlarının daha fazla cihazla iletişim kurmasını sağlar. Bu özellik, 5G’yi (Nesnelerin İnterneti) IoT’ye uyarlar. Bu, ağı aşırı yüklemeden aynı alanda daha fazla internete bağlı kablosuz cihaza izin verir.
Beamforming Teknolojisi:
5G veri mesajlarını doğru ve doğru bir şekilde göndermek ve doğru yerden almak çok zordur. Özellikle milimetre dalga bandında girişim olduğunda daha da zorlaşır. Bu sorunu çözmek için 5g baz istasyonları hüzmeleme teknolojisini kullanmaya başlamıştır.
Hüzmeleme teknolojisi ile anten, kablosuz ağa bağlanmaya çalışan cihaza göre sinyal dağılımını değiştirir. Bu sayede şebeke kapsama alanı cihazla birlikte hareket eder ve cihazın konumu ile şekil değiştirir. Bu süreçlerin sonucunda 5G, daha güçlü ve kaliteli bağlantılar sunacak.
5G’nin Frekansları
LTE ile karşılaştırıldığında, 5G’nin üç frekansı vardır. Dolayısıyla bu frekanslar, her kullanıcı için farklı bir kullanıcı deneyimi sağlar. Bu frekanslara düşük bant, orta bant ve yüksek bant frekansları denir.
Düşük Bant Frekansı
1 GHz frekansı olarak da tanımlanır. Bu, LTE operatörleri için düşük bant genişliği kullanımı açısından bir numaralı banttır. Düşük frekanslar geniş bir aralığı kapsar ve iyi duvar penetrasyonuna sahiptir. Ancak, daha düşük bant frekanslarında maksimum alım hızı 100 Mbit/s’dir.
Orta Bant Frekansı
Daha az gecikme ile düşük banttan daha hızlı. Ancak orta bant frekansları, düşük bant kadar duvarlara nüfuz etmez. Orta bant, 1 Gbit/s’ye kadar hızlara izin verir.
Yüksek Bant Frekansı
5G için en ideal ve en iyi performansı sunan frekans budur. Bu frekans, 10 Gbps’ye kadar tepe hızları sağlayabilir ve diğer frekanslara kıyasla önemli ölçüde daha düşük gecikme süresine sahiptir. Yüksek bant frekansları daha düşük kapsama alanına sahiptir ve binalara daha az nüfuz eder.
Daha önce ana ağdan daha küçük alt ağlara veri aktarmak için daha yüksek bant genişlikleri kullanılıyordu. Ancak, hiçbir zaman kullanıcıların cihazlarında kullanıma sunulmadı. Bunun nedeni, daha önce minyatürleştirilmiş antenlerin mevcut olmamasıdır.
5G’nin Dezavantajları
5G’nin birçok avantajı olmasına rağmen, bazı dezavantajları da vardır. Dezavantajları aşağıdaki üç noktadır.
5G’nin Kurulum Pahalılığı
5G altyapısı geliştirmek veya mevcut mobil altyapıyı ayarlamak maliyetli olabilir. Yüksek hızlar sunmak için gerekli altyapıya sahipseniz, bu fiyatlar müşterileri etkilemeyi ve sizi onlardan uzak tutmayı hedefleyebilir. Ancak operatörler, fiyatı kullanıcılara yansıtmamak için şimdiden alternatif arayışlarına başladılar.
Kırsal Alanlarda Kullanım
5G, kentsel alanlarda çok hızlı bağlantı sağlayabilir, ancak kırsal alanlarda yaşayan insanlar 5G bağlantılarından tam olarak yararlanamazlar. 5G operatörleri büyük şehirleri hedeflediğinden, kırsal kullanıcılar bundan en son yararlanacak.
Cihazların Pil Sorunları
5G bağlantılı cihazların pili çabuk bitiyor gibi görünüyor. 5G’nin cihazlarda verimli kullanımı, pil teknolojisinde ilerlemeler gerektirecektir. Ayrıca cihazlarında 5G kullanan kullanıcılar, pilin bitmesinin yanı sıra cihazlarının çok ısındığını iddia ederek durumdan şikayet etmeye başladılar.
5G Telefonlar
5G birçok ülkede yaygın değildir, ancak bazı 5G telefonlar zaten mevcuttur. 5G artık Huawei Mate X, Samsung Galaxy 10 ve Xiaomi Mi Mix 3 gibi birçok telefonda mevcut. Örneğin, Apple şu anda 5G’yi görmüyor, bu nedenle Iphone 12’de yalnızca 5G teknolojisini kullanıyor. Ancak bu aynı zamanda Apple’ın stratejisi olarak da görülebilir. 2012’de Apple, Samsung telefonlarından daha sonra 4G’ye geçti. İnsanların teknolojiye alışması nasıl zaman alıyorsa, telefon şirketleri de öyle.
Türkiye’de 5G Var Mı?
Dünyanın birçok yeri 5G’ye geçmeye başladı ancak 5G şu anda Türkiye’de mevcut değil veya kullanılmıyor. Ancak Covid-19’a rağmen 5G teknolojisinin çeşitli birimleri üzerinde geliştirme çalışmaları kesintisiz devam ediyor. 5G için tahmini lansman tarihinin 2021 ortası olması bekleniyor. Ancak ülke genelinde paylaşılabilmesi için 2022’ye kadar beklemesi gerekecek.
Bazı şirketler 5G’yi deneme bazında piyasaya sürdü, ancak halk 5G’yi kullanacak sistemler sağlamadı. . Pandemi sürecinde dikkatimizi çeken sistemlerden biri de telekomünikasyon altyapısı oldu. Daha iyi altyapı ve baz istasyonları kurarak 5G’yi kitlelerle buluşturuyoruz.
6G Neden Şimdiden Konuşulmaya Başlandı?
Bazı uzmanlar, 5G’nin gecikme, hız ve güvenlik hedeflerinin gerisinde kalacağını söylüyor. 6G’nin bu şüpheleri kolaylıkla aşabileceği söyleniyor. 6G, bu sorunlardan kaçınmanın yanı sıra binlerce eş zamanlı bağlantıya da olanak sağlayacak. 6G harika özellikler sunar, ancak en önemli sorunlarından biri güvenliktir.
Terahertz tabanlı bir ortadaki adam (MIMA) saldırısı olan yeni bir saldırı modeli, bilgisayar korsanlarının iki ağ arasında geçiş yapmasına olanak tanır. Bu sayede iki bağlantıya ayrılarak ve istenilen veriye ulaşma süreci başlatılarak çeşitli gizli dinleme işlemleri gerçekleştirilir. İyi haber şu ki, yetkililerin bu soruna bir çözüm bulması uzun zaman alıyor: 6G ağlarının 2030’dan önce konuşlandırılması beklenmiyor.