Diş ağrıları aniden başlayan en sevilmeyen ağrılardan birisidir. Diş Ağrısı genellikle yüz bölgesinde ve çenede başlar. Diş ağrılarının en büyük sebebi çürük dişlerdir. Dişte oyuklar meydana geldiğinde sinirler açıkta kalır. Yiyecek ve içecekler sinire dokunmaya başlar. Zamanla ağrı meydana gelir. Diş etlerinin iltihaplanması, diş minesindeki aşınma, tahripler ağrıya neden olur.
Dişeti çekilmelerinde dişin hassas kısmı açıkta kalır. Soğuk ya da sıcak yemek yerken ağrı oluşmasına neden olur. Her dişin ortasında diş özü vardır. Diş özü bazı sebeplerden dolayı iltihaplanır. İltihaplı bölgede basınç meydana geldiği için ağrı oluşur. Özellikler yirmi yaş dişleri çıkarken diş ağrıları olur. Bebeklik ve çocukluk döneminde çıkan dişler de diş ağrısına neden olmaktadır.
Diş ağrılarını her insan bebeklik veya çocukluk döneminde yaşamıştır. Bu dönemler haricinde diş yapısında oluşan (çürük, mine aşınması, apse vs.) sebeplerden dolayı yaşadığımız problemler için mutlaka doktora gözükmemiz gerekir.
Diş Ağrıları Neden Gece Başlar?
Diş ağrısı da dâhil tüm vücut ağrıları gece yarısı başlar. Gece yarısı diş ağrıların olması tesadüfî değildir. Gece gün ışığı olmadığından hormonsal değişiklikler meydana gelir. Yani vücut metabolizması bazal metabolizma düzeyine iner. (Vücudun herhangi bir kas hareketi olmaksızın canlılık faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan metabolizmadır.) Uyurken vücutta hücrelerde yenilenme ve iyileşme gerçekleşir. Bazal metabolizma harekete geçtiğinde sorunlu alandaki hücre sayısında artış meydana geliyor. Bu artış sorunlu alanda basınçtan kaynaklanan ağrıya neden oluyor.
Diş ağrısı başladığında herhangi bir doktora ulaşamıyorsak ya da gitme imkânına sahip bir alanda bulunuyorsak bazı doğal çözümlerle ağrıyı hafifletmeye çalışırız. Eski çağlardan beri ağrıyan dişin evde tedavisi ile ilgili bazı yöntemler denenmiştir.
Ağrıyan Dişi Evde Nasıl Tedavi Ederiz?
Diş Ağrısı Nasıl Geçer, Birçok kişi evde diş ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabını aramaktadır. Sizler için 12 Adet öneri hazırladık, İşte Diş Ağrılarından kurtulma yolları..
Diş Fırçalamak
Ağrıyan dişin içerisine herhangi bir besin maddesinin var olup olmadığına bakılır. Bazen gözle de görülmeyebilir. Her ihtimale karşı hassas bir şekilde dişler fırçalanır.
Tuzlu Su ile Gargara
2 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı suya konularak karıştırılır. Tuzlu su ağza alınarak gargara yapılır.
Sirkeli Su ile Gargara
1 su bardağının yarısına sirke (elma ya da üzüm sirkesi) yarısına da su konularak karıştırılır. Sirkeli su ağza alınarak gargara yapılır. Sirke, suyun içerisine çok fazla konulmamalıdır. Fazla olduğu takdirde içinde bulunan asit dişe ve diş etlerine zarar vermektedir.
Ağrı Kesici
Ağrı kesici kullanılabilir. Kısa süreli çözüm olacaktır. Ama etkili bir yöntemdir.
Soğuk Kompres
Ağrıyan dişin bulunduğu bölge zamanla şişecektir. Şişen alana soğuk kompres yapılır. Soğuk ağrıyı hafiflettiği gibi şişmesini de engelleyecektir.
Ada Çayı
Adaçayının tedavi edici, onarıcı bir etkisi vardır. 1 tatlı kaşığı adaçayının üzerine 1 su bardağı sıcak su konularak haşlanır. Soğuduktan sonra gargara yapılır. Enfeksiyonlara karşı güçlü bir savunma etkisi vardır.
Sarımsak
Sarımsak doğal bir antiseptiktir. 1 ya da 2 diş sarımsak ezilerek veya çiğnenerek ağrıyan dişin üzerine konulur. İsterseniz sarımsağa tuz da koyabilirsiniz. Ağrıya sebep olan bakterileri yok ettiği gibi, ağrıyı da azaltır.
Çörekotu
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağrıya iyi gelen bitkisel bir yöntemdir. Düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
Karanfil Yağı
Küçük bir pamuğa dökülen karanfil yağı çürük dişin üzerine kompres yapıldığı takdirde ağrıyı hafifletir. Karanfil yağı yoksa 10 ya da 15 tane karanfil iyice öğütülüp, ½ su bardağı ılık su ile 5-10 dakika demlendirilir. Suyun rengi değişip soğuduktan sonra gargara yapılır. Karanfilin antiseptik özelliğinin yanında uyuşturma etkisi de olduğundan diş ağrısını geçirir.
Taze Nane Yaprağı
5 ya da 10 tane taze nane yaprağı iyice dövülür. Ağrıyan dişin üzerine konulur.
Zerdeçal
Enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılan zerdeçal antiseptik özelliğe sahiptir. Tatlı kaşığı toz halinde olan zerdeçal su ile karıştırılarak ağrıyan bölgeye sürülür.
Karabiber
Doğal bir antibiyotiktir. 1 ya da 2 tohum olan karabiber ezilerek, ağrıyan dişin üzerine konulur. Etkili bir antibakteriyel özelliği sahiptir.
Diş ağrısı için en etkili ve kesin çözün diş hekimine başvurmaktır. Uygulanan tıbbi tedavi yöntemleri ile ağrıya karşı kesin çözüm elde edilir.
Ağrıdan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Düzenli olarak diş doktoruna gidilmelidir. Diş için gerekli tetkik ve tedaviler yaptırılmalıdır.
- Tüketilen şekerli yiyecek ve içecek miktarını minimum seviyeye indirmek gerekir.
- Ağız sağlığının çok iyi yapılması gerekir. Dişler günde iki defa fırçalanmalıdır.
- Diş çürüklerinin çoğu diş aralarına giren yemek artıklarından kaynaklanmaktadır. Diş ipinin düzenli bir şekilde kullanılması diş çürüklerini azaltacaktır.
- Ağızda oluşan bakterileri temizlemek için dil düzenli olarak fırçalanmalıdır.
Bu tarz bilgiler için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.