Evde Kedi Beslemek herkesin ister istemez hayali olarak bilinmektedir. Patili dostlarımız olan kedilerin tabii ki de daha kaliteli bir şekilde beslenmesini isteriz. Onlara en iyi beslenmeyi sunmayı, böylece daha sağlıklı ve hastalıklara dirençli olmalarını isteriz. Onların sahipleri olarak birazcık bile hasta olsalar, canımızdan can gider çünkü. Kedi beslenmesi hakkında toplumda doğru bilinen bazı yanlışlar var. Ayrıca bir sürü fiyat aralığında yüzlerce kedi maması piyasada bulunmaktadır. Peki, küçük dostumuzu en iyi bir şekilde beslediğimizi nereden bileceğiz? Bu yazımızda kedi beslenmesine dair her şeyi, en ince ayrıntılarıyla sunduk.
Kedi Beslenmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Kedilerin ev yemekleri, şekerli yiyecekler, çiğ et, süt ve ekmek gibi besinlerle beslenmesi toplumumuzda gayet yaygındır ve bu davranış tamamen yanlıştır. Kedilerin insanlardan farklı bir biyolojisi vardır ve bu sebeple ev yemekleri insanlar için sağlıklı olsa da kediler için zararlıdır. Bu besinlerden ihtiyaç duydukları taurin gibi içerikleri alamamakla birlikte yemeklerin içinde bulunan bitkisel yağ gibi maddeler obeziteye sebep olur. Hem yetersiz hem de sağlıksız bir beslenme şeklidir. Kedilere çiğ et vermek de yanlıştır çünkü etçil hayvanlar avlarını öldürüp hemen yerler, insanlar gibi o eti dolaplarda saklamazlar.
Aslında biz insanların tükettiği et, leş sınıfına giriyor. Tadının öyle daha iyi olmasının yanında eti pişirmemizin bir diğer sebebi de aslında leş yiyor oluşumuz. Pişirerek çiğ etin bizde yapabileceği hastalıklardan korunuruz fakat “Ne de olsa onun doğası bu.” diyerek kedilere çiğ et verirsek tüm bu anlattığımız sebeplerden ötürü kedimizin çeşitli hastalıklar kapmasına sebep olabiliriz. Eti yağsız bir şekilde pişirerek –mesela haşlayarak- kedimize verebiliriz belki ama o şekilde de kediler için çok önemli bir içerik olan taurini alamamalarına sebep oluruz.
Taurin; üreme, görme ve kalp fonksiyonları için çok önemlidir. Taurin açısından yetersiz beslenen kedilerde kalp sorunları, görme bozuklukları, denge kuramama, dental sorunlar ve üreme fonksiyonlarında aksaklık gibi durumlar vuku bulur. Eğer kedinize illa da et vermek istiyorsanız beslenme rutinini bozmayacak şekilde ara sıra (haşlayarak) verebilirsiniz. Kedilerimize tavuk kemikleri gibi küçük kemikler vermek çoğu zaman risklidir çünkü boğazlarına kaçırıp ölebilirler. Peki o zaman süt? Çizgi filmlerde kedilerin hep süt içtiğini görürüz.
Kedinin önüne süt koyduğumuzda lıkır lıkır içer. Madem kediler sütü bu kadar seviyor, o zaman neden zararlı olsun? Çünkü kediler inek sütünün içindeki laktozu sindiremezler ve bu da çeşitli sindirim sorunlarına hatta yavru kedilerde ölümlere bile sebep olabilir. Kediler için satılan süt tozları vardır, bu tozlar suyla belirtilen oranlarda karıştırılıp kediye öyle verilmelidir. Bu süt tozları annesi ölen veya annesinden erken ayrılmak zorunda kalan yavru kediler için kullanılır ve kedilere verilmesi son derece güvenlidir.
Size kedi beslenmesi hakkında yanlış bilinenleri ve sebepleri anlattık peki ya o zaman neden sokaktaki kedilerin önüne bu besinleri koyduğunuzda tüketiyorlar? Çünkü sokaktaki kediler son derece aç. Hayatta kalabilmek için bulabildikleri her besini tüketmeleri gerekiyor ve siz onlara bu besinleri vererek hayatta kalmalarına katkı sağlıyorsunuz ama o kediler çeşitli hastalıklara yakalanıyorlar, bir yerlerde ölüp kalıyorlar. Siz bunları göremediğiniz için bunun
doğru bir yol olduğunu sanıyorsunuz. Eğer durumunuz varsa sokak kedilerine mama alıp onları bu şekilde beslemenizi tavsiye ederiz. Böylece kendilerine uygun besinler tüketmiş olurlar.
Kedi Mamalarının Önemi
Kedi mamalarının formülleri; kedilerin hangi besinlere ihtiyaç duyduğunu çok iyi bilen, bunların analizlerini yapan profesyoneller tarafından oluşturulur ve firmalarca üretilir. Protein oranı yüksek, gerçek et içeren mamalarla kedinizi beslemenizi tavsiye ederiz. Piyasada çok iyi mamalar olduğu gibi kedi beslenmesi için çok kötü mamalar da var. Kedinize protein ve taurin oranı düşük, karbonhidrat oranı yüksek bir mama seçerseniz zamanla çeşitli sağlık sorunları baş gösterecektir. Bu sebeple küçük dostunuz için kesenin ağzını biraz açın ve kaliteli bir mama alın.
Ayrıca tahılsız bir mama almak daha iyi olur çünkü bu mamalar buğday, pirinç gibi tahıllar yerine kedilerin sindirimini destekleyecek sebzeler içerirler. Bir kuru mamanın zengin içerikli olup olmadığını tespit etmenin yolu içerik listesine bakmaktır. Protein oranı yetişkin kedilerde minimum %26 yavru kedilerde ise minimum %30 olmalıdır. Mamanın taze et içerip içermediğine de dikkat edin. Et oranı ne kadar fazlaysa o kadar iyidir. 1 kg kuru mamanın içinde minimum 2000 mg taurin olmalıdır. Yavru kediler için bu miktar 2500 mg’dır.
Yağ oranı ise minimum %9 olmalıdır. Mamalar, kuru mama ve yaş mama olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Kuru mamalar, hem daha ucuzdur hem de yaş mamalar gibi kurumadıkları ve hemen bozulmadıkları için çok iyi bir alternatiftirler. Ayrıca kedilerinin onları yemesi için kırması ve ısırması gerekir bu sebeple diş bakımına katkı sağlarlar ve onların doğalarında bulunan ısırma içgüdülerini tatmin ederler. Yaş mamalar en az %75 nem içerirler ve içerilerinde et parçaları olduğu için kediler tarafından çok sevilirler. Bütün içerikten nem kısmını çıkardığınızda geri kalan et ve yağ oranını bulabilirsiniz.
Mesela yaş mamamız %80 oranında nem içersin. %100 – %80 = %20 yani yağ ve protein oranını bu %20 kısmı baz alarak hesaplayacağız. %8 protein içerse bunu 5 ile çarptığınızda %40 eder ki minimum olması gereken protein oranından bahsetmiştik. Dolayısıyla bu yaş mama iyi bir yaş mama demektir. Haftada 5 gün kuru mama, 2 gün yaş mama şeklinde bir beslenme gayet uygundur. Peki hangi mama markalarını kullanabilirsiniz?
Kuru Mama Önerileri
- Orijen
- Acana
- N&D
- Brit Care Hypo- Allergenic serisi ve Brit Care Veterinary Diet serisi
- Mycat
Yaş Mama Önerileri
- N&D
- Schesir
- Animonda
- Vet’s Plus
- Naturon
- Chef’s Choice
İhtiyaçlara Göre Mama Seçimi
Kedinizin ihtiyaçlarına göre mama seçmek her zaman daha iyi olacaktır. Yaş ve hastalıklara göre özel olarak üretilmiş mamalar bulunmaktadır. Kediniz ilk birkaç ay anne sütüyle beslenir. Doğumundan yaklaşık 3 ay sonra sütten kesilir ve kuru mamaya başlamaya hazırdır. Eğer kediniz 2 aylıkken sütten kesilirse kuru mamayla birlikte kediler için özel üretilen süt tozlarını suyla karıştırarak ek gıda şeklinde verebilirsiniz.
Gelişimi için daha iyi olacaktır. Kedinize 3 aylıktan 1 yaşına kadar yavru kedi maması vermelisiniz. Yavru kedi mamaları yetişkin kedi mamalarına göre daha fazla protein, yağ ve taurin içerirler. Gelişim çağında oldukları için daha fazla besine ihtiyaçları vardır çünkü. 1-7 yaş aralıklarında yetişkin kedi maması verilmelidir. Şayet kedinizi kısırlaştırdıysanız kısırlaştırılmış yetişkin kedi maması vermeniz gerekmektedir. Çünkü kısırlaştırılmış kedilerin üriner sistemleri daha hassastır ve kısırlaştırılmış kedi mamaları bu sorunun oluşmasını engelleyecek içeriktedirler.
Kısırlaştırılmış kediler daha iştahlı olduklarından dolayı da daha az yağ içer bu mamalar. 7 yaşından sonra ise olgun kedi mamasına geçiş yapılmalıdır. Eğer kedinizin obezite, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, stres, aşırı tüy dökümü gibi durumları varsa bu problemler için özel olarak üretilmiş mamaları kullanmanızı tavsiye ederiz.