Fibromiyalji, kas-iskelet sisteminde vücuda yayılan ağrılarla ortaya çıkan romatizmal bozukluğu olarak tanımlanır. Genellikle orta yaşta görülmekle birlikte fibromiyalji tüm yaş gruplarında görülebilen bir hastalıktır.
Erkeklerde daha az görülen fibromiyalji, spesifik bir spesifik nedeni olmamasına rağmen, benzer semptomları olan farklı hastalıklarla da karıştırılabilir. Çok sayıda kadın hastanın bulunduğu bu yumuşak doku romatizmal hastalığı toplumun ortalama% 3’ünde görülmektedir.
Nedenleri net olarak belirlenmemekle birlikte, belirlenen nedenlere enfeksiyonlar, genetik faktörler, travma, stres ve kişilik yapısı neden olabilir. Farklı teoriler üretilse de, kronik ağrı oluşumuna neden olan faktörler henüz net olarak bilinmemektedir.
Fibromiyalji Görülen Noktalar
Vücudun belirli bölümlerinin tetik noktaları veya hassas noktalar olarak belirlendiği fibromiyalji hastalığında, bu noktalara en ufak bir baskı uygulandığında bile 18 farklı bölgede ağrıya neden olabilir. Söz konusu hassas noktalar da hastalığın tanısında fazla kullanılmamaktadır.
Vücudun birçok farklı yerinde künt bir ağrı olarak hissedilebilen bu ağrılar hassas noktalar tetiklendiğinde ortaya çıkar. Önceki yıllarda keşfedilen 18 hassas noktadan 11’inin bu ağrılara neden olduğu bilinmektedir.
Bu ağrı hassas noktalarda yapılan çalışmalarla en az 11 hassas noktada görülürse hastaya fibromiyalji tanısı konulabilir. Bu hassas noktalardan birkaçının örnekleri başın arkası, omuzların üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler ve dirseklerdir.
Şu anda, sadece bu hassas nokta ağrıları teşhis edilmemektedir. En az üç aydan fazla sık görülen ağrılar varsa ve ağrının nedeni olarak açıklanabilecek bir durum yoksa, hastalara fibromiyalji teşhisi konur.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.