Jinekomasti erkeklerde kontrolsüz olarak meme dokusunun büyümesi hali olarak tanımlanır. Bu durumda bazen tek meme olurken bazen de her ikisinde de büyüme görülür. Jinekomasti fiziki muayene ile rahatlıkla teşhis edilebilir.
Jinekomasti Oluşma Nedenleri
Jinekomasti hastalığı çeşitli nedenlerle oluşabilir. Ailede olması, hormon dengesizlikleri, aşırı kilo ya da bazı hastalıkların varlığından dolayı gelişme gösterir. Bu noktada hastalığın oluşum nedeni önem taşır. Tedavi de buna göre şekillenir.
Jinekomasti hastalığında tam neden belirleyici değildir. Ancak duruma erken müdahale olmazsa kontrol edilemez hal alır. Özellikle sürekli kilo alan bir kişide östrojen hormonu salgılanması da durdurulamaz .Bu da kontrolsüzce meme dokusu büyümesi demektir. Erken dönemde teşhis durdurulmasında çok daha hızlı bir sonuç alınmasını sağlar. Jinekomasti estetik açıdan da rahatsız edici bir durumdur.
Jinekomasti Belirtileri
Meme dokusunda ani büyümeler, meme uçlarında hassasiyet olması, akıntı olması , ağrı olması ve dışarıdan meme büyüklüğünün net olarak görülmesidir.
Jinekomasti Teşhisi
Hastalık öncesinde fiziki muayene ile teşhis edilir. Sonrasında radyolojik görüntülemeler ile ve kan tahlilleri ile belirlenir. Kan tahlili yapılması ile östrojen hormon seviyesi belirlenmiş olur. Ve erkeklik hormonu testosteron ile karşılaştırma yapılır. Bütün bunlar sonrası teşhis konulur.
Jinekomasti sorunu ergenlik döneminden itibaren meme dokusundaki hareketlilikle baş gösterir. Ameliyat durumu gerekliliğinde 17 yaşından itibaren onayla yapılabilir. Operasyon bir estetik amaç da taşıdığından genelde önerilen 18 yaş sonrasıdır. Hastanın psikolojik olarak ameliyata hazır olması gereklidir.
Jinekomasti Operasyonu Öncesinde Yapılması Gerekenler
Jinekomasti operasyonu öncesinde hastadan kan tahlilleri istenir. Kan sulandırıcı ilaç içiyorsa ilaçtan kesilmesi gereklidir. Alkol ya da sigara kullanımı en az 10 gün öncesinden kesilmelidir. Kronik rahatsızlığı olanların kullandıkları her ilaç doktor bilgisi altında olmalıdır.
Jinekomasti Ameliyatı Uygulaması
Jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında uygulanan bir operasyondur. Meme ucu ya da kol altından kesi ile girilir ve yağ dokusuna göre liposuction tekniği uygulanır. Eğer hastalığın sebebi hormonal ise meme dokusunun alınması gerekir. Kesiden yağ dokusu çıkarılır ve dikiş atılarak işlem bitirilir. İzsiz olarak da işlem yapılabilir. Meme dokusuna girildiğinde vakumlama tekniği ile yağ hücresi çıkartılır.
Jinekomasti hastalığı riski altında olanlar; ergenlik çağındaki erkekler, yaşlılar, spor hayatlarında çok daha aktif olmak için kullanılan ilaçlar, tiroid hastalığı olanlar sayılabilir. Jinekomasti ilaç almakla düzelmez. Tek çözüm cerrahi işlemdir. Hastalığın evresine göre liposuction yada dokunun cerrahi ile çıkarılmasıdır.
Jinekomasti Sonrasında İyileşme Süreci
İyileşme sürecinde doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Antibiyotikler ya da ağrı kesici doktor bilgisi altındadır. Dren takılmış ise yine doktorun belirttiği gün kadar kullanılmalıdır. Korsa kullanımı 15 gündür. Ve belirtilen kontroller aks atılmamalıdır. İşlemden sonraki 1 aylık dönem dikkatli olunması gereken süreçtir.
Jinekomasti Ameliyatının Riskleri
Her ameliyatta risk faktörü vardır. Jinekomasti ameliyatında da kanama, enfeksiyon, pıhtı atma durumları oluşabilir. Donanımlı bir hastanede ve konusunda uzman olan hekimler ile risk oranları da düşer.
Jinekomasti ile ilgili en çok sorulan sorular
Jinekomasti ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için burada derledik. İşte Jinekomasti ile ilgili en çok sorulan sorular..
Jinekomasti ameliyatında anestezi tercihi nedir?
Jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında uygulaması yapılır. Anestezi seçiminde hastanın genel sağlık durumu önceliklidir. Bazen lokal anestezi de tercih edilebilmektedir. Alınacak yağ hücresi miktarı da bu tercihte önemli bir kriterdir.
Jinekomasti ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyat süresi yağ hücresine, büyüklüğüne ve kullanılan tekniklere göre değişiklik gösterse de ortalama 1 saat kadar sürebilmektedir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası ağrı olur mu?
Ameliyat sonrasında ağrı çok fazla değildir. Gerektiğinde doktor tarafından verilen ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Yine de ağrı şiddetli hal alırsa komplikasyon olduğu düşünülmelidir.
Jinekomasti ameliyatı sonrasında iz kalır mı?
Ameliyat için kesi yöntemi tercih edilmişse zaten görülmeyen yerden olduğundan sorun yaratmaz. Dikişler belli bir sonra görünmez hale gelir, silikleşir.
Jinekomasti ameliyatı olan bir kişide aynı sorun tekrar yaşanır mı?
Jinekomasti ameliyatı uzun sürelidir. Ancak ameliyat sonrasında hastanın kendi beslenme düzenini oturtamaması yeniden aşırı kilo alması, alkol bağımlılığı yinelenme yapabilir.
Jinekomasti ameliyatı fiyatları nelerdir?
Jinekomasti ameliyatı SGK tarafından karşılanmaz. Ancak hastalığın boyutu ileri seviyeye gelmiş ise SGK tarafından ödenebilir. Fiyatlar hastaneye, uygulanacak anestezi türüne, ameliyat türüne , işlemin süresine bağlıdır.